Nog geen 5 procent zorgmedewerkers 'Surhuisterveen' positief

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys.

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys. FOTO JILMER POSTMA

Van de ruim 400 zorgmedewerkers, bewoners en naasten van positief geteste personen die dit weekend getest zijn in Drachten, zijn er 16 positief bevonden op het coronavirus. Dat meldt woordvoerder Jan Arendz namens GGD Fryslân.
Lees meer over
Achtkarspelen

Onder de zestien positief geteste personen zijn acht personeelsleden van ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, vier naasten van positief geteste personen en vier bewoners van het woonzorgcentrum, waar vorige week sprake was van een uitbraak met de Britse variant. Die vier bewoners bleken het coronavirus te hebben nadat vrijdag 63 eerder negatief geteste bewoners opnieuw werden getest. De GGD gaat ervan uit dat alle positief getesten de Britse variant bij zich dragen, daar wordt geen vervolgonderzoek naar gedaan. „Voor het ziektebeeld en de behandeling is er geen verschil met het ‘normale’ coronavirus”, zo stelt de GGD.

Arendz: ,,We vinden dit aantal geen aanleiding voor de noodzaak om grootschaliger te testen in de omgeving. De maatregelen die al golden blijven hetzelfde.’’

In totaal is het coronavirus nu bij 49 bewoners en 63 medewerkers van ’t Suyderhuys aangetroffen. Ook zijn er 6 bewoners aan het virus overleden. Er wonen in totaal 108 mensen in ‘t Suyderhuys, een gecombineerd verzorgings- en verpleeghuis.

Zorgmedewerkers met een link met ‘t Suyderhuys getest

Er werden dit weekend zorgwerkers getest die een link hebben met ’t Suyderhuys: zorgmedewerkers die de afgelopen drie weken contact hebben gehad met kwetsbare bewoners van ’t Suyderhuys, zowel eigen personeel als ook thuiszorgers, artsen en fysiotherapeuten. Daar bovenop werden nog eens zorgmedewerkers uit de regio getest. Uit bron- en contactonderzoek was naar voren gekomen dat zij een relatie hebben met ’t Suyderhuys.

In totaal zijn zo’n 360 zorgmedewerkers, zo’n 60 bewoners en een kleine 20 naasten getest op corona.

Verder kondigde Arendz aan dat er 30 monsters van recent besmette personen in verzorgings- en verpleeghuizen verspreid over de provincie onderzocht worden. Dit is een aanvulling op de steekproef van 60 monsters, beide bedoeld om een beeld te krijgen van de verspreiding van de Britse variant in heel Friesland, dat heeft voor de GGD nu een hogere prioriteit dan het onderzoeken van de verspreiding binnen ‘t Suyderhuys.