Nieuwe dominee Hans de Jong van PKN-gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan: 'Ik wil dicht bij de mensen staan'

Dominee Hans de Jong in de achtertuin van zijn woning in Drachten Yke Bremer

Terwijl hond Happy rondloopt door het huis, vertelt de 56-jarige dominee Hans de Jong uit Drachten over zijn nieuwe PKN-gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan. Op zondag 9 januari zal de verbintenis- en intrededienst plaatsvinden en keert hij als geboren en getogen Harkemaster terug richting zijn geboortegrond.
Lees meer over
Achtkarspelen

“Ik ben geen studeerkamer dominee, maar wil dicht bij de mensen staan”, legt De Jong uit. Dat hij weer terug gaat richting zijn geboortegrond, waar veel familie en vrienden wonen, ziet De Jong als een voordeel. “Ik ken het gebied en de mensen en sta zo dichter bij ze. Natuurlijk kun je niet iedereen over één kam scheren, maar vasthoudendheid en enthousiasme zijn eigenschappen van mensen uit de Noardelike Fryske Wâlden. Ik zit zelf ook zo in elkaar. Ik sta ergens voor, maar je moet daarnaast wel open blijven staan voor nieuwe initiatieven. Anders verstof je. We moeten samen de schouders eronder zetten. ”

De rol van de kerk in en na de coronatijd, is één van de vraagstukken die zich aandienen. “Gemeenteleden hebben de online diensten ontdekt. Een nieuwe visie is nodig waarbij mensen meer taken krijgen in de diensten, maar ook kunnen we denken aan meerdere diensten op hetzelfde tijdstip in verschillende ruimtes op een zondagmorgen waarbij een thema centraal staat en gelegenheid is voor en na de diensten elkaar te ontmoeten”. Met de hulp van gastsprekers en de jongeren- en ouderenwerker kunnen we veel doen, maar we moeten wel goed met elkaar en de gemeente communiceren. Maar dit zijn ideeën die in het vat zitten.”

Ook zijn er ideeën om meer een kerk naar buiten te worden, die meer zichtbaar is op straat. “Zo kun je denken aan een hoekje tijdens de Profronde of op zaterdagmiddag, waar mensen langs kunnen komen om te praten of voor een kopje koffie. Zo laat je jezelf zien als gemeente. Dit kunnen we ook oppakken met de andere kerken. Er liggen veel uitdagingen op ons te wachten”, aldus dominee De Jong.

Enthousiasme, humor en een doe maar gewoon mentaliteit, zullen een rol spelen in de diensten van De Jong . “Maar er zal soms ook een stukje klungeligheid bij komen”, zegt hij lachend, terwijl Happy, die in opleiding is tot blindegeleide hond, door de kamer dartelt. “Ik zal me wel een keer verspreken of struikelen en zo nu en dan een grapje maken. Het hoeft niet allemaal perfect te gaan.”

Vroeger

Hij zei vroeger zijn voetbaltraining af voor catechisatie. “Ik vond godsdienst leuk en zat al vroeg in het jeugdwerk in Harkema”, zo vertelt de predikant over zijn jeugdjaren. Zijn godsdienstleraar op het Lauwers College in Buitenpost adviseerde hem ook ‘om iets met theologie te gaan doen’. De Jong koos om te gaan studeren in Kampen. “Het is een mooie en kleine stad en er waren veel ‘goede namen’ die les gaven. Ik heb een mooie tijd gehad”.

Tijdens zijn studie kwam hij elk weekend terug naar zijn vriendin Feikje Boukes uit Kootstertille, waar hij in 1992 mee trouwde en naar Harkema. Ook zat hij in de omgeving op een gospelgroep en floot hij als scheidsrechter bij de KNVB. Na zijn afstuderen nam hij het beroep aan in zijn eerste gemeente Frieschepalen/Siegerswoude. “Ik wilde graag beginnen in Friesland. Vervolgens ben ik vijf jaar dominee geweest in Oldebroek en daarna meer dan twaalf jaar in Rijssen. Mijn vrouw en ik hadden ondertussen drie kinderen gekregen en omdat ze in de moeilijke puberleeftijd zaten, hebben we ervoor gekozen om langer op één plek te blijven. Vier jaar geleden hebben we de overstap gemaakt naar de PKN-gemeente Drachten. Onze twee zoons zijn ondertussen 26 en 22 jaar oud en onze dochter is 18 jaar.”

Drachten

Sinds vier jaar wonen ze naar alle tevredenheid in Drachten en daar willen ze ook graag blijven wonen, aldus De Jong. Hij begon in 2017 in De Oase in Drachten, één van de vier wijken van de PKN-gemeente Drachten. “Iedere wijk had zijn eigen gebouw ,kerkenraad en er waren meerdere predikanten verbonden aan de gemeente.. Het voornemen bestond al om er één Protestantse Gemeente van te maken. Ook werd later besloten om vanwege bezuinigingen van vier naar twee kerkgebouwen te gaan. Het was een enerverende tijd, waarin veel belangrijke en emotionele beslissingen moesten worden genomen. Ik zie mijn rol van de afgelopen vier jaar vooral als een loodsfunctie. Ik heb de mensen in de gemeente een nieuwe fase in geloodst, maar wil nu wel graag weer een andere functie op het schip; samen met een paar collega’s en de vele vrijwilligers een koers varen van geloof, hoop en liefde. Ik heb me daarom open gesteld voor beroepingswerk en ben blij om in Surhuisterveen te beginnen.” De afstand van Drachten naar Surhuisterveen-Boelenslaan is geen probleem. “Ik kan er gemakkelijk naartoe in de auto of op de fiets. Ik zie er naar uit om te beginnen en heb er alle vertrouwen in.”


Nieuws

menu