Niemand in Nederland doneert zoveel antistoffen tegen het coronavirus als Maaike Veenstra uit Gerkesklooster

Er is waarschijnlijk niemand in Nederland die zoveel anti-Covid-plasma afstaat als Maaike Veenstra uit Gerkesklooster. Daarvoor moest ze wel eerst even dreigen met een telefoontje naar minister Hugo de Jonge.

Maaike Veenstra in de bloedbank in Drachten.

Maaike Veenstra in de bloedbank in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

Voor de 25ste keer in 25 weken heeft Maaike Veenstra (60) maandagmiddag bij de bloedbanklocatie in Drachten plasma met antistoffen tegen Covid-19 afgestaan. Ook nog eens de maximale hoeveelheid van 820 cc, bijna een liter. ,,Normaal is het dat mensen eens in de twee weken plasma geven, maar ik heb er geen last van. Ze maken er medicijnen van, dus kom ik elke week.”

Zolang Veenstra geen signaal van Sanquin krijgt dat ze geen antistoffen tegen corona meer in het bloed heeft, blijft ze komen. ,,Hoe het kan dat ik zoveel antistoffen heb, is voor mij ook een mysterie. Misschien heb ik een heel sterk immuunsysteem, ik heb nooit de griep. Ik denk dat mijn immuunsysteem heel hard aan het werk is gegaan toen ik corona had.”

Dat Veenstra besmet is geweest met het coronavirus, weet ze pas sinds 30 juli zeker, toen ze voor het eerst plasma heeft gegeven voor de Covid-bestrijding. Achteraf weet ze dat ze het coronavirus begin maart moet hebben opgepikt. Tegelijk met haar schoonzus uit Frankrijk, die op bezoek was geweest en ook ziek was geworden.

'Ik zat niet in de risicogroep'

,,Ik heb echt een week plat gelegen, het was de week na de eerste persconferentie. Ik had het zwaar te pakken.”

Veenstra was misselijk, had vreselijke hoofdpijn, hoestte veel en was benauwd, maar had geen koorts. ,,‘Geen koorts, dus geen corona’, zei de huisarts. Ik moest maar een paracetamolletje nemen. Mijn zoon heeft astma, ik heb stiekem zijn puffer gepakt.” Toen haar Franse schoonzus in april berichtte dat ze besmet was geweest, wilde Veenstra zich ook laten testen. ,,Maar de GGD, de huisarts en de bloedbank wilden niet meewerken. Ik zat niet in de risicogroep.”

Eind juni zag ze de oproep voor anti-Covid-plasmadonoren en waagde ze een nieuwe poging. Opnieuw wilden huisarts, GGD en bloedbank haar niet testen op antilichamen. Toen was voor haar de maat vol. ,,Ik heb gezegd: dan bel ik Hugo de Jonge. Hij geeft miljoenen uit om een medicijn te krijgen en mij willen ze niet testen!”

'Ik was moe, moe, moe'

Zover hoefde ze niet te gaan. Op 30 juli werd haar plasma op antistoffen getest en een week later was er de bevestiging. ,,Als je geen antistoffen had, zou je dat binnen een week horen en hoef je niet terug te komen. Ik hoorde niks.”

Voor Veenstra viel er het een en ander op zijn plaats. ,,Dit verklaart waarom ik tot de zomer zo moe was en hartkloppingen had. Ik had burn-out-achtige klachten. Normaal ga ik altijd door, ben een lange-afstandswandelaar”, vertelt het hoofd van de facilitaire dienst bij ROC Friese Poort in Drachten.

,,Ik was moe, moe, moe. Traplopen viel me zwaar. Pas sinds een paar weken heb ik het gevoel dat ik weer helemaal beter ben.”

Veenstra is in Friesland inmiddels een van de bijna 500 anti-Covid-plasmadonoren. Landelijk zijn het er 34.500, meldt Sanquin-woordvoerder Merlijn van Hasselt. Met een donor uit Den Bosch en een donor uit Nijmegen staat ze met 25 donaties op de eerste plaats, zegt hij.

Het merendeel doneert echter maar enkele keren anti-Covid-plasma. ,,Meer donors die zijn genezen van een Covid-19-infectie zijn welkom.” Van het plasma wordt een geneesmiddel gemaakt, of het wordt gebruikt als transfusie bij kwetsbare patiënten die in een vroege fase van een coronabesmetting zitten.

Veenstra hoopt dat meer donoren zich melden. Ze geeft al bloed sinds haar achttiende. ,,Toen ik acht was, is mijn moeder heel ziek geweest en heeft ze heel veel bloed gekregen. Ooit heeft ze gezegd: dat moeten jullie later maar teruggeven. Dat heb ik altijd onthouden, ons hele gezin geeft bloed.”

Maar ze is in het gezin wel de enige anti-Covid-plasmadonor. ,,Het rare is: mijn man lag gewoon naast me. Maar hij is niet ziek geworden. En onze thuiswonende zoon ook niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Coronavirus
Instagram