Museum Ot en Sien: ‘We zijn geen stopwatch museum’

Eigenaresse Johanna Pitstra: Museum Ot en Sien blijft dicht tot 1 september Yke Bremer

Het Museum Ot en Sien in Surhuisterveen blijft voorlopig dicht tot 1 september van dit jaar. Volgens eigenaresse Johanna Pitstra is de anderhalve meter regel niet werkbaar in de museumboerderij. “We hebben veel kleine ruimtes met dezelfde in- en uitgang. Het is niet te doen om dan afstand te houden. We hopen dat in de loop van de zomer de maatregelen verder versoepelen en dat we dan de deuren weer kunnen openen.”
Lees meer over
Achtkarspelen

De verschillende kamers in het museum zijn ingericht als onder andere winkeltje, schooltje en dokterspraktijk, waarbij je het gevoel hebt dat je 100 jaar terug gaat in de geschiedenis. “Dit is een echt beleefmuseum. Ik wil de mensen niet steeds controleren als een politieagent. Mensen moeten de tijd kunnen nemen om rustig door het museum te lopen. Bezoekers moeten hier rond kunnen dwalen zonder tijdsdruk. Ze moeten niet het idee hebben dat ze snel een kamertje uit moeten, omdat er al iemand anders staat te wachten om naar binnen te mogen. Tijdsdruk past hier niet. We zijn geen stopwatch museum”, legt Johanna beeldend uit.

De voorlopige openingsdatum hebben Johanna en haar man Sjirk gezet op 1 september omdat ze dan hopen dat de coronacrisis met al zijn beperkende maatregelen grotendeels achter de rug is. “We krijgen nu al dagelijks goede berichten binnen over de lagere aantallen coronagevallen en steeds meer mensen krijgen een vaccinatie. We hebben ondertussen al verschillende reserveringen staan voor na 1 september. Mocht het museum echter op die datum nog niet open kunnen, dan schuiven we de datum verder naar voren.”

Dagopvang

In 2019 is Johanna als voormalig verpleegkundige gestart met een dagopvang van mensen met dementie en mensen met een lichamelijke en sociale beperking. “Dit bleek achteraf een hele goede beslissing te zijn geweest. We konden dat toen nog niet voorzien, maar ik ben heel dankbaar dat ik met de dagopvang ben begonnen.” Het voorzichtige beleid van Johanna heeft deels te maken met haar cliënten die dagelijks over de vloer komen in Museum Ot en Sien. “We hebben al in januari besloten om dicht te blijven. Dit voelt ook veel veiliger voor onze cliënten. Het aantal vaccinaties en de immuniteit ligt in september veel hoger. We hebben binnenkort drie verschillende groepen cliënten, die in de grote zaal zitten en in de twee woonhuizen. De groep van de grote zaal groeit snel en wordt opgesplitst. “ Op het binnenpleintje staan bakken met groente en kruiden, waar de cliënten voor kunnen zorgen en waar ze gezellig samen kunnen zitten met mooi weer. “Het bevalt heel goed. Ze kunnen met de rollator of rolstoel langs de bakken om water te geven of onkruid te wieden.”

Open

De sluiting van Museum Ot en Sien deed wel heel zeer, legt Johanna uit. “We hebben heel wat opgebouwd sinds april 2009. We begonnen met 2500 bezoekers en na verloop van jaren zaten we op 14.000. Er kwamen 90 bussen per jaar op een gegeven moment. Onze dochter Jannie zit nu op de Hogere Hotelschool en wil vanaf september graag meewerken in het museum. Ze heeft al jaren met ons meegedraaid, maar wil nu wel meer verantwoordelijkheid. Zij heeft allemaal ideeën en door de samenwerking kunnen we de openingstijden verder verruimen. Dit is een mooie constructie. Maar we blijven eerst nog bewust dicht. En als we over de piek heen zijn gaan we onder voorbehoud weer open. Veiligheid gaat voor alles.”


Nieuws

menu