Martje Helmhout (91) en Sjoerd Tuinstra (94) zijn 70 jaar getrouwd. Nog elke dag komt ze bij hem langs in het verzorgingstehuis

Martje Helmhout (91) en Sjoerd Tuinstra (94) met hun achterkleinkind Jeppe.

Martje Helmhout (91) en Sjoerd Tuinstra (94) met hun achterkleinkind Jeppe. Foto: Jilmer Postma

Ze troffen elkaar in 1950 en nog altijd is het aan. Zondag zijn Sjoerd Tuinstra (94) en Martje Helmhout (91) uit Surhuisterveen op de kop af zeventig jaar getrouwd.
Lees meer over
Achtkarspelen

Het feest werd vrijdag alvast gevierd in bijzijn van familie en de burgemeester. Dat gebeurde in woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, waar Sjoerd Tuinstra woont sinds de zomer van 2022.

Acht jaar had Martje Helmhout daarvoor al voor hem gezorgd, totdat thuisblijven echt niet langer meer kon. Hij heeft de ziekte van Alzheimer, en herkent inmiddels vrijwel alleen nog zijn eigen vrouw.

Miedfiter

Hij leerde haar kennen op de dansvloer in Stroobos. Ze kregen verkering en trouwden drie jaar later. En al verhuisden ze in 1965 maar Surhuisterveen, toch is hij altijd een Houtigehaagster gebleven - het dorp waar hij opgroeide - en zij een echte Miedfiter – afkomstig uit buurtschap de Surhuzumer Mieden.

Hij werkte tot zijn pensioen als metselaar en hielp in zijn vrije tijd vrienden of familie met klussen. Zij deed het huishouden, en verdiende daarnaast bij in de schoonmaak en de oppas. Samen kreeg het stel twee zoons, Henk en Auke. Daarna volgden vijf kleinkinderen en inmiddels ook vijf achterkleinkinderen.

Een hard gelag was twee jaar geleden het overlijden van Henk, vertelt broer Auke (66). „It wie hiel heftich, it wie hiel gau gebeurd. Dat wie foar ús mem in klap derby.”

Tot op hoge leeftijd mocht ze nog graag op pad met de fietsclub en dook ze een keer per week het zwembad in. Dat doet ze niet meer, al zit ze zeker niet stil. Ze kookt nog altijd zelf en doet de was van hun beiden. Elke dag komt ze langswandelen in ‘t Suyderhuys, zodat ze toch nog samen zijn.