Marc de Jong: primeur op Lauwers College met diploma Engels in Mavo-3

Een trotse Marc met vakdocent Nynke Bouma. Foto: Lauwers College

Marc de Jong uit Noardburgum zorgde voor een primeur op het Lauwers College in Buitenpost. Nog nooit eerder schoof een mavo-scholier uit klas 3 aan bij het centraal eindexamen, en met succes.

Marc noemt Engels een mooie taal. Als professioneel content creator wil hij later deze wereldtaal ook volop gaan gebruiken. Hij is al goed op weg, als leerling van klas 3 van het Lauwers College Buitenpost slaagde hij al voor het mavo-examen Engels. Bij de vwo-tak van de scholengemeenschap - met vestigingen in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk - komt het overigens vaker voor dat leerlingen vervroegd examen in een bepaald vak doen.

Marc ging donderdag 27 mei vol vertrouwen aan de slag, maar wel met honger (‘ik was vergeten te eten’). Na afloop was hij evenmin ongerust. En terecht, het verlossende telefoontje kwam inderdaad. Op de centrale eindtoets scoorde hij een knappe 7,7. Op de schoolexamens was het ook al crescendo gegaan en was het gemiddelde cijfer een 7,1.

Talent

Dat Marc als leerling van mavo 3 het examen Engels al een jaar eerder dan normaal mocht afleggen, heeft te maken met zijn taalgevoel en -talent. Marc is volgens vakdocent Nynke Bouma een uitstekende leerling. ,,Dit is natuurlijk fantastisch. Ik heb niet getwijfeld. Op de toetsdagen ging het goed. Dan zal het bij het examen ook wel goed gaan.” Ongeacht het leerjaar mag een school elke leerling aanmelden voor het centraal eindexamen. Wel dient er een persoonlijk programma van toetsing en afsluiting te worden opgesteld.

Gamen en activiteiten op YouTube leverden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van z’n vaardigheden. Hierbij was hij regelmatig aangewezen op Engelse handleidingen. Ook leest Marc graag Engelse stripboeken. In het komende échte examenjaar hoeft Marc geen Engelse lessen meer te volgen. Hierdoor heeft de mavo-leerling meer tijd voor de andere vakken die dan op stapel staan.

Met z’n primeur heeft Marc mogelijk voor een nieuwe stap in de onderwijsontwikkeling op het Lauwers College gezorgd. Docent Bouma: „Dit is ook een testfase. Ik denk dat het iets is wat we kunnen herhalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen