Boomplant in Drogeham: Noardlike Fryske Wâlden koestert fruitbomen

De eerste boom krijgt een plekje. Foto: NFW

De afdeling Achtkarspelen van vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) heeft zaterdag weer een stimulans gegeven aan behoud van oude fruitrassen. In het kader van een actie werden in Drogeham vijf appelbomen gepoot.
Lees meer over
Achtkarspelen

Oude fruitrassen horen bij het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden en hebben een hoge kwaliteit. Daarnaast dragen ze bij aan de biodiversiteit. Om meer fruitbomen in het gebied te krijgen, hield de afdeling Achtkarspelen van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een actie voor haar leden.

Afdelingsleden kunnen met korting fruitbomen bestellen bij de stichting Fruit yn Fryslân. Zaterdag reikte Carin Roorda namens de vereniging samen met Nynke Zijlstra van Fruit yn Fryslân vijf appelbomen uit aan de familie Krol van leer- en zorgboerderij Hamster Mieden in Drogeham. Er was keus uit drie soorten: hoogstam (hoogte en breedte 8 meter), halfstam (5 meter) en laagstam (3 meter hoog en 1,5 meter breed). Aan de kortingsactie deden meer dan twintig leden mee.

Fruit yn Fryslân

Stichting Fruit yn Fryslân is opgericht in 2004 met als doel om oude fruitrassen in stand te houden. De stichting wil een breed publiek kennis laten maken met de vele duizenden appel-, peren-, pruimen-, abrikozenrassen en andere fruitsoorten die de afgelopen eeuwen in Fryslân werden aangeplant. Hiervoor houdt de stichting o.a. aanplant van fruitbomen, rassententoonstellingen, entcursussen en proefevenementen (zie ook www.fruitynfryslan.nl).

De vereniging Noardlike Fryske Wâlden telt bijna 800 leden, boeren en particulieren, die met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer zorg dragen voor behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels.

Nieuws

menu