Kringloopwinkel Pikulan in Surhuisterveen werd geteisterd door noodweer, maar is weer open: 'Alle inkomsten gaan naar arme mensen in Indonesië'

Containers vol meubels moesten worden weggegooid en het doordrenkte tapijt ligt eruit. Toch is het ongewoon druk bij kringloopwinkel Pikulan in Surhuisterveen.

FOTO GOOGLE STREETVIEW

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Bredere gangpaden en een kale vloer van beton. Veel meer is niet te merken van het noodweer dat de Feanster kringloopwinkel vorige week zondag deed onderlopen. Desondanks heeft Pikulan een roerige week achter de rug. Het water richtte een puinhoop aan, vertelt voorzitter Arie Botter.

Liefst 10 centimeter hoog was het water ’s nachts gekomen. ,,Ik was gewaarschuwd door de buurman. Toen ik ’s morgens aankwam, kon ik het nog afmeten aan de muren. Het water was van twee kanten binnengedrongen.’’

Wegpompen bleek moeilijk, omdat de kringloop aan De Dellen geen kelder heeft. En dus was het een kwestie van vegen en droogblazen.

Tientallen vrijwilligers gingen ermee aan de slag. Het doordrenkte tapijt was inmiddels niet meer te redden, zegt Botter. ,,Op sommige plekken lag de vloerbedekking al te bollen.”

Kleding en meubelstukken gingen verloren

Ook verloren gingen zakken vol kleding en tientallen meubelstukken. Denk aan stoelen met stoffen bekleding en kastjes van spaanplaat.

En dan was er ook nog een box vol knuffels uit de kinderhoek. ,,Die hebben gediend als spons. Net als de matrassen en dekbedden.”

Een hoop materiële schade dus. ,,Het is gigantisch wat je kwijt bent.’’ Maar veel geld van de verzekeraar verwacht Botter niet. ,,Weet je wat bij ons het probleem is? We krijgen alles gratis. En alles wat gratis is, is niet te verzekeren. Alleen de kosten voor het inhuren van de container en het storten bij de vuilplaats kunnen we terugkrijgen.”

De grootste strop voor de goededoelenstichting is misschien nog wel het mislopen van een week aan inkomsten. Die tijd had de kringloop nodig om de schade te herstellen. ,,We werken met 60 vrijwilligers en alle inkomsten gaan naar arme mensen in Indonesië. Wij merken het misschien niet als we geld mislopen, maar daar merken ze het wel. Net als afgelopen jaar door corona.”

Ontroerd

Omdat al het geld gelijk naar Indonesië gaat, is er voorlopig ook geen geld voor een nieuw tapijt. Toch kent de waterschade ook een positieve noot. Botter is ,,ontroerd’’ door de vele hulp die hij kreeg. Van de oplettende buurman die hem zondagmorgen gewaarschuwd had tot de twee kinderen van een jaar of 8 à 12 die meehielpen met sjouwen. ,,Ze kwamen zomaar langs en vroegen: ‘Kunnen we nog iets doen?’”

En toen op maandag de deuren eindelijk weer open konden, was de belangstelling ongewoon groot. ,,Normaal is het op maandag nooit zo druk. We hebben meer verkocht dan anders. Het was een hele vrolijke dag. De kameraadschap is verstevigd.’’

Uiteindelijk kunnen ze de schade bij Pikulan goed relativeren, zegt Botter. ,,Ik heb op tv de beelden uit België en Duitsland gezien. Daar dreven de mensen door de straten. Bij ons waren het gelukkig alleen spullen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen