Komst Knarrenhof in Surhuisterveen is definitief

Initiatiefgroep Wonen en Zorg voor de voormalige mavo aan de Langelaan vlnr: Bouke Baron, Sietze Bijker, Anneke van Dellen en Sietze Hoekstra. Niet aanwezig: Pieter Nicolai en Albert Bijma.

Initiatiefgroep Wonen en Zorg voor de voormalige mavo aan de Langelaan vlnr: Bouke Baron, Sietze Bijker, Anneke van Dellen en Sietze Hoekstra. Niet aanwezig: Pieter Nicolai en Albert Bijma. Yke Bremer

Er komt definitief een Knarrenhof in de voormalige mavo aan de Langelaan 4 in Surhuisterveen. De Stichting Knarrenhof en de gemeente Achtkarspelen ondertekenen donderdag de koopovereenkomst onder het toeziend oog van de initiatiefgroep Wonen en Zorg Surhuisterveen. In de Knarrenhof komen 25 woningen voor mensen van 50 tot 90 jaar waarbij ‘mienskip ‘ een grote rol gaat spelen, aldus Anneke van Dellen, secretaris van de Feanster werkgroep.
Lees meer over
Achtkarspelen

De ondertekenaars zijn wethouder Margreet Jonker van de gemeente Achtkarspelen en directeur Peter Prak van de Stichting Knarrenhof. De overeenkomst wordt donderdag ondertekend in de voormalige mavo locatie aan de Langelaan in Surhuisterveen.

,,Mensen wonen steeds langer op zichzelf tegenwoordig. De Knarrenhof is een nieuw concept in deze omgeving, maar in de rest van het land is het langer bekend. In een Knarrenhof wonen mensen zelfstandig, maar wel met gemeenschapsgevoel. De bewoners kunnen samen dingen doen en om elkaar denken. Ook worden de woningen gebouwd rondom een gemeenschappelijke tuin en een gemeenschapsruimte. Er kan samen worden gekookt en getuinierd bijvoorbeeld, maar het is geen verplichting. Toch moeten de mensen wel achter het idee van ‘mienskip’ staan.”

Belangstellenden

Ondertussen staan er zestig mensen op de lijst van de Knarrenhof. ,,Maar we zijn op zoek naar meer belangstellenden”, zegt secretaris Van Dellen. ,,We willen graag zo’n 75 mensen op de lijst hebben. Er vallen namelijk altijd personen af om diverse redenen.“ In het wooncomplex wordt ongeveer 30 procent van de woningen verhuurd en 70 procent als koopwoning aangeboden. Een belangrijke voorwaarde is dat er een winstbeding op de koopwoningen zit. ,,Er kunnen dus geen appartementen snel en met hoge winsten worden doorverkocht, zoals je op het moment veel ziet gebeuren.”

De gemeente Achtkarspelen staat positief tegenover de plannen van de werkgroep en stichting Knarrenhof . Na de ondertekening kan er hopelijk nog dit jaar met de bouw worden begonnen, aldus Van Dellen. ,,En dan zouden eind 2022/begin 2023 de eerste bewoners erin kunnen trekken. De bewoners gaan zelf ook een rol spelen bij de selectie van de huurders en kopers. Er komt een soort stuurgroep. Ook hebben ze inspraak in de bouwplannen. Leuk is dat Eerde Schippers de architect is van het wooncomplex. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Surhuisterveen.”

De werkgroep Wonen en Zorg is al langer bezig met het vinden van een woonlocatie in het centrum. ,,Twee jaar geleden kwam de mavo leeg te staan en dit is een heel mooi locatie. We hebben ons als werkgroep hard gemaakt om hier een Knarrenhof te krijgen. Er is veel vraag naar woningen en veel mensen willen het liefst dicht bij het centrum wonen. Alleen in Achtkarspelen staan er al 1800 mensen ingeschreven voor een woning. We hebben hier een locatie van 7500 vierkante meter. Een prachtig plek voor een Knarrenhof. En het zorgt ook voor doorstroming op de huizenmarkt. Er komen weer woningen vrij voor starters doordat ouderen doorstromen naar initiatieven zoals de Knarrenhof.“