Keunstkrite laat stilte spreken in ‘na-corona’

Leden van de Keunstkrite tijdens een eerder gehouden lunch. Foto: Jelle Raap

Met groeiende trots heeft wethouder Max de Haan vrijdagmiddag in het gemeentehuis de expositie van natuurfotograaf Rob Blanken geopend. “Corona hield ons van de straat, maar het schept ook weer nieuwe ideeën”.

Tegelijkertijd werd de ‘Kunst & Cultuur 3-daagse’ van Stichting Keunstkrite Twizel in gang gezet. Kwelderwater in onder meer de Hondsrug heeft Rob Blanken uit Feanwâlden gefotografeerd. De Hondsrug geldt geologisch al als een fenomeen.

De foto’s van kleurrijke lagen die daar in een serene sfeer op het water ontstaan, blijven ook door een fenomenale uitstraling van details en structuur boeiend. In gedachten neemt hij de bezoekers mee naar de planeet Mars waar volgens astronomen in een schier verleden ooit rivieren en zeeën zijn geweest. Dat brengt de ‘weelde van water’ vanuit de fotografie weer dichterbij. De expositie in de centrale hal van het gemeentehuis is, tijdens reguliere openingstijden, tot en met 10 december te bewonderen.

Verstilling

Het gekozen jaarthema ‘Verstilling’ geeft ook vanuit de belevingen rond corona volgens voorzitter Mascha de Lange de kunstroute een dimensie extra. Het virus en alles eromheen heeft diepe sporen nagelaten. “Maar, de stilte stuurde ons ook naar de cultuur. Kunst is voor velen een bron van ontspanning, zingeving en verbeelding”. De opening van de expositie mocht volgens een strak protocol, uiteraard ook in verband met de virale achtergrond, door slechts 27 mensen worden bijgewoond.

Rutte

Een kleine vijftig toehoorders kwamen er ’s avonds af op het Jan Ritskes Poëzie Event in de tuin van het Simke Kloosterman-huis. In de stijl van Jan Ritskes Kloosterman (1847-1914) werd de avond breedgewaaierd vormgegeven. Zo opende Erik de Boer uit Drachten de avond als accordeonist, alhoewel hij meer naam en faam als schilder en tekenaar geniet.

De eerste nummers waren voor een opening ietwat zwaar, maar daarmee niet toonaangevend voor de avond. Vooral Niek de Vries uit Noardburgum, bekend van ‘Humor út ‘e wâlden’, zorgde met zijn gedichten over De Westereen en Harkema voor couleur locale. Verrassend waren de optredens van dichteres Sigrid Kingma uit Burgum en Bruno Rummler als gitarist/zanger.

Corona-gedicht

Kingma droeg onder andere haar eerste corona-gedicht voor. “Eigentlik is it gedicht oer Rutte skreaun of oer kopstikken. Hokker slingers hinget hy foar himsels op ?” Even later, tot hilariteit van de aanwezigen: “It is altyd wol in bytsje dreech yn de polityk. Ik doch no mar wer wat gesellichs”.

Het zal de eerste keer zijn geweest dat Rutte bij wijze van spreken voorbij kwam in een dichterlijke sfeer, als inkleuring van de achtergrond. Bruno Rummler, geboren in de Waterpoortstad, gold vooral als de sfeermaker. Hij gaf ook een heel persoonlijke noot aan de avond door wat over zichzelf te vertellen: “Berne yn Snits, wenje njonken Reaklif, in omkesizzer fan Doede Bleeker”. Zo’n introductie roept een sfeer op waarin je kunt meegroeien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen