Hondenfokker uit Stroobos opnieuw fout in met administratie

Foto ter illustratie. ANP

Een 48-jarige honden- en schapenhouder uit Stroobos is veroordeeld tot een taakstraf van honderd uren vanwege allerlei tekortkomingen in zijn administratie.
Lees meer over
Achtkarspelen

Inspecteurs van de NVWA hadden geconstateerd dat de man 72 honden niet of niet op tijd had geregistreerd in de landelijke I&R-databank. Daarin moeten honden zijn aangemeld binnen acht weken na de geboorte. Ook had de man van verschillende honden geen bewijs van inenting. Verder had hij van vele tientallen schapen de aan- en afvoer en dood niet goed geregistreerd.

De man, die al twee keer eerder is veroordeeld voor vergelijkbare zaken, had bij de politie de fouten gedeeltelijk erkend. Hij zei dat hij in de periode waar het om ging, tussen eind 2018 en begin 2019, overspannen was.

Voorwaardelijke stillegging

De officier van justitie eiste een boete van 3500 euro en een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf.

De rechtbank in Zwolle vindt een geldboete te weinig, met het oog op eerdere veroordelingen, en komt daarom tot de taakstraf van honderd uur. Daarbovenop krijgt hij een voorwaardelijke taakstraf van honderd uur. Voorwaardelijke stillegging van het bedrijf vindt de rechtbank niet nodig, omdat met de voorwaardelijke taakstraf herhaling al moet worden voorkomen.

Aan de uitleg dat de man overspannen was gaat de rechtbank voorbij, omdat de Stroobosser geen doktersverklaring heeft gegeven.

Nieuws

menu