GGD: scholieren zitten in Friesland achter stijgende besmettingscijfers

Buisjes voor pcr-testen. FOTO ANP

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is in Friesland in een week met meer dan 30 procent opgelopen. Friesland loopt hiermee uit de pas met de landelijke cijfers, waar sprake is van een minieme toename.
Lees meer over
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

In een week zijn er 983 positieve gevallen geregistreerd door GGD Fryslân, een week eerder waren dat nog 753. Het is de vierde week op rij dat de coronacijfers toenemen. De stijging is voor het overgrote deel toe te schrijven aan besmettingen onder scholieren, signaleert GGD Fryslân.

Eerder deze week viel al op dat momenteel in de provincie Friesland verhoudingsgewijs de meeste besmettingen worden gevonden. Al enkele weken zit Friesland relatief hoog in de corona-positieven. Een eenduidige verklaring heeft GGD Fryslân daar niet voor. Wel is het volgens de GGD-epidemiologen zo dat als het reproductiegetal eenmaal boven de 1 is, zoals nu in Friesland, dat de verspreiding dan lastig is te keren.

Van alle 983 positief geteste Friezen is 22 procent basisscholier en nog eens 14 procent leerling in het voortgezet onderwijs. Sinds de basisscholen op 24 augustus weer open gingen is door de Friese GGD op meer dan honderd basisscholen ten minste één scholier of leerkracht positief getest op het coronavirus. Op vier scholen zijn meer dan tien besmettingen vastgesteld.

De GGD benadrukt in het weekbericht dat de verspreiding van het virus veelal niet op school plaatsvindt. ,,We zien veel scholen met maar één besmetting in een klas en meer gezinnen met meerdere besmettingen, dan ligt de besmetting eerder aan de thuissituatie dan aan school”, licht woordvoerder Marcel de Jong toe. ,,Dit is de groep die geen vaccin heeft gehad én geen afstand hoeft te houden, dat hoeft elders dan ook niet. Toch vinden op school ook besmettingen plaats, dat zien we ook wel.”

In Friesland is de afgelopen week ook beduidend meer getest: 8879 keer, 33 procent meer dan de week ervoor. Landelijk nam de vraag naar testen toe met 25 procent.

Relatief meeste besmettingen op hoog-gevaccineerd Terschelling

Opmerkelijk is dat op gemeenteniveau naar verhouding de meeste positieve gevallen zijn gevonden onder inwoners van Terschelling (14 in totaal, 286 per 100.000 inwoners). Woensdag werd nog duidelijk dat Terschelling na Schiermonnikoog de hoogste vaccinatiegraad van alle Nederlandse gemeenten heeft: 86 procent van de twaalfplussers is er geprikt. ,,Het is bekend dat onder gevaccineerden ook verspreiding van het virus kan plaatsvinden”, reageert GGD-arts infectieziektebestrijding Everhard Hofstra. Die verspreiding vindt volgens hem in principe wel in mindere mate plaats. ,,Ook worden zij minder ziek.”

In Dantumadiel, met Achtkarspelen de gemeente met de laagste vaccinatiegraad in Friesland (61 procent), testten verhoudingsgewijs bijna net zoveel inwoners positief (52 in totaal, 274 per 100.000 inwoners).

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 183 (148), Súdwest-Fryslân 136 (117), Heerenveen 117 (99), Smallingerland 114 (48), Noardeast-Fryslân 100 (54), De Fryske Marren 84 (41), Dantumadiel 52 (30), Waadhoeke 48 (54), Achtkarspelen 44 (39), Opsterland 32 (33), Weststellingwerf 24 (27), Ooststellingwerf 15 (18), Terschelling 14 (10), Tytsjerksteradiel 13 (33), Harlingen 6 (2), Vlieland 1 (0), Ameland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Voor het eerst in vier weken is er weer een sterfgeval als gevolg van Covid-19 gemeld bij de Friese GGD. In totaal zijn sinds de uitbraak van de pandemie 486 overledenen door corona bekend bij de GGD.

Niet meer dagelijkse update van ziekenhuisbezetting

Het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland is gestopt met het dagelijks doorgeven van de bezetting van noordelijke ziekenhuisbedden met covid-patiënten. Dat gebeurt nog maar twee keer per week. Vrijdagmiddag lagen er twintig coronapatiënten in de vier Friese ziekenhuizen, van wie vier op de intensive care. Er is sprake van stabilisatie. Bijna een kwart van de covid-patiënten in Noord-Nederland komt nog uit een andere regio.

GGD Fryslân meldt ook ziekenhuisopnames van inwoners van Friesland, maar die zijn lang niet volledig en zeggen niks over de beddenbezetting. Dat laatste is belangrijk, omdat alle maatregelen in het kader van de coronacrisis in eerste instantie worden genomen om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Nieuws

menu