GGD Fryslân voert testen zonder afspraak in

Bij de opening van de teststraten in WTC, half december 2020, was het er niet druk. Dat is tegenwoordig eveneens het geval. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Op de extra grote testlocatie in WTC in Leeuwarden kunnen mensen zich vanaf maandag zonder afspraak op het coronavirus laten testen. Dat kan alleen met klachten die passen bij corona, zoals hoesten, snotteren, keelpijn of koorts.
Lees meer over
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

GGD Fryslân wil het testen zo laagdrempeliger maken, nu de scholen binnenkort weer beginnen en het aantal vastgestelde besmettingen na drie weken niet meer daalt.

Tegelijk stopt de GGD, zoals eerder afgesproken, vanaf 1 september met testen voor een reis naar het buitenland. Dit kan tot eind september nog wel op kosten van de rijksoverheid, maar dan bij commerciële aanbieders.

Iets minder Friezen hebben zich vorige week laten testen vergeleken met de week ervoor: 3372 in totaal. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen nam licht toe, van 529 naar 542. De weken van dalingen zijn daarmee gestopt, dat is ook het landelijke beeld. Net als voorgaande week denkt bijna één op de vijf besmette Friezen dat ze het coronavirus op vakantie in het buitenland hebben opgepikt.

Verdubbeling van besmette ouderen in woonzorgcentra

Procentueel namen de positieve gevallen het meest toe onder kinderen met basisschoolleeftijd. In deze leeftijdscategorie testten de voorbije week 37 kinderen positief. Het aantal positief geteste ouderen in verpleeghuizen en woonzorgcentra verdubbelde bijna: van dertien naar 25. Daarnaast bleken dertien ouderenzorgmedewerkers besmet met corona.

In de gemeenten Achtkarspelen en Dantumadiel was relatief de grootste toename aan gevonden besmettingen. De gemeentecijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 96 (117), De Fryske Marren 80 (46), Súdwest-Fryslân 66 (71), Smallingerland 42 (38), Noardeast-Fryslân 38 (45), Achtkarspelen 38 (14), Tytsjerksteradiel 35 (45), Heerenveen 32 (33), Waadhoeke 29 (25), Dantumadiel 28 (12), Opsterland 26 (24), Weststellingwerf 21 (12), Ooststellingwerf 12 (16), Harlingen 7 (11), Terschelling 4 (3), Ameland 1 (2), Vlieland 0 (2) en Schiermonnikoog 0 (0).

Geen nieuwe coronadode; zeven sterfgevallen sinds opleving door deltavariant

Voor het eerst sinds vijf weken is er vorige week niet een dodelijk slachtoffer als gevolg van Covid-19 bij de Friese GGD gemeld. Sinds de opleving van de coronapandemie door de versoepeling en de deltavariant, begin juli, zijn er zeven nieuwe coronadoden gemeld in Friesland. In totaal zijn 485 Friezen officieel geregistreerd als coronadode, sinds de uitbrak van de pandemie.

Beddenbezetting ziekenhuizen stabiel

In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdagochtend veertien coronapatiënten van wie vijf op de intensive care. Dat blijkt uit gegevens van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, dat daar sinds kort bijna dagelijks over bericht. Naar schatting een derde komt uit regio’s buiten Noord-Nederland. Deze bezetting is sinds begin augustus stabiel.

Nieuws

menu