GGD Fryslân is huiverig voor versoepelingen, besmettingscijfers beginnen weer te stijgen

Het coronavirus. FOTO EPA

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland in een week met bijna een derde afgenomen, tot 597. Toch is GGD Fryslân niet gerust op de dalende cijfers.
Lees meer over
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo neemt het aantal gevonden besmettingen op vooral de basisscholen weliswaar flink af, maar dat kan goed te maken hebben met de soepeler regels voor testen en quarantaine, signaleert de GGD. Er is aanzienlijk minder getest, de helft minder dan vorige week. 190 positieve tests, ruim 30 procent van het totaal, zijn op de scholen vastgesteld.

Clusters in horeca en op dorpsfeesten zorgen voor piek in Noardeast-Fryslân

Daarnaast ziet de GGD dat de besmettingscijfers de laatste dagen wel weer beginnen te stijgen en dat er clusters opduiken in de horeca en rond enkele dorpsfeesten. Volgens de GGD is dit er de oorzaak van dat Noardeast-Fryslân deze week naar verhouding de hoogste besmettingscijfers van Nederland heeft. De GGD maakt zich vanuit medische invalshoek zorgen over de versoepelingen die zaterdag ingaan. Volgens de GGD is al duidelijk dat niet in alle horeca strak gehandhaafd zal worden op coronatoegangsbewijzen. De gezondheidsinstantie vreest nieuwe coronapieken, net als na de versoepelingen in juli, toen het nachtleven even van het slot was.

De GGD wijst erop dat het vooral ongevaccineerden zijn die nu nog besmet raken en daar ziek of erg ziek van kunnen worden. Gevaccineerden spelen volgens de instantie nauwelijks een rol in de verspreiding van het virus, hoewel besmetting door gevaccineerden wel mogelijk is.

Friesland niet langer ‘coronakoploper’

De provincie Friesland is omgerekend naar 100.000 inwoners niet langer ‘coronakoploper’ in Nederland. In Zuid-Holland en Utrecht worden momenteel verhoudingsgewijs meer besmettingen vastgesteld.

Behalve in Noardeast-Fryslân nam verder alleen in de gemeente Tytsjerksteradiel het aantal gesignaleerde besmettingen toe. De GGD meldt de volgende cijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 123, (97), Leeuwarden 88 (156), Heerenveen 50 (117), Súdwest-Fryslân 59 (94), Smallingerland 49 (75), Waadhoeke 42 (49), Dantumadiel 38 (68), Tytsjerksteradiel 36 (26), Achtkarspelen 35 (40), De Fryske Marren 25 (53), Opsterland 21 (48), Weststellingwerf 12 (13), Ooststellingwerf 7 (23), Harlingen 6 (7), Terschelling 5 (5), Ameland 1 (0), Schiermonnikoog 0 (1) en Vlieland 0 (0).

Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen is vrij stabiel. Vrijdagmorgen lagen er twaalf covid-patiënten, van wie zes op de intensive care, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Iets meer dan een week eerder. Bij de Friese GGD is geen nieuw sterfgeval gemeld.

Nieuws

Meest gelezen