FNP wil Friese naam voor parkeerterreinen

Ter illustratie. FOTO PIXABAY

De FNP in Achtkarspelen wil voorkomen dat parkeerterreinen in Surhuisterveen een Nederlandse naam krijgen en pleit voor Friese namen.
Lees meer over
Achtkarspelen

IJsbaanplein, Touwbaanplein, Zuivelplein en Torenplein. Zo gaan vier grote parkeerplaatsen in Surhuisterveen heten, als onderdeel van het nieuwe centrumplan in het dorp. Dat is tegen het zere been van de FNP. Die partij wil dat ze Iisbaanplein, Toubaanplein, Molkfabryksplein en Torenplein worden genoemd. Dat is officieel ook het beleid.

Toch vinden het college van B en W, Plaatselijk Belang en Stichting Oud Achtkarspelen een Friese naam niet handig, omdat het dan lijkt of er spelfouten zijn gemaakt. Daarnaast zijn deze namen lastiger te begrijpen voor winkelend publiek dat niet uit Surhuisterveen komt. De naam Torenplein wordt bovendien al jarenlang zo genoemd.

B en W, de stichting en Plaatselijk Belang pleiten daarom voor eenduidig beleid. „Ja, dat eenduidige beleid wolle wy ek. Mar dan wolle wy dat wol yn it Frysk”, aldus fractievoorzitter Sake van der Meer. Hij gaat namens de FNP binnenkort een motie indienen.

Nieuws

menu