Fûgelkamp Harkema boos over bouw tweekappers

FOTO PIXABAY

Zes bewoners van de Fûgelkamp in Harkema stonden woensdag boos voor de Raad van State in Den Haag vanwege de bouw van twee twee-onder-een-kapwoningen.
Lees meer over
Achtkarspelen

Het besluit van de gemeente Achtkarspelen om de bouw van vier nieuwe woningen toe te staan in hun straat kwam als een complete verrassing, zei één van de bezwaarmakers tegen de rechter.

De groenstrook aan de Fûgelkamp waar de kwestie om draait had tot juli 2019 een bestemming als begraafplaats. Begrafenisvereniging Memento Mori had daar kunnen uitbreiden. Volgens de omwonenden was dat ook altijd de bedoeling, maar het liep anders.

De grond was eigendom van de failliet gegane projectontwikkelaar U. Veenstra. De gemeente kocht het perceel uit het faillissement en legde er een woningbouwbestemming op. De protesterende bewoners vinden dat niet kunnen. Zij zeggen dat hun vertrouwen in de gemeente ernstig is geschaad. ,,Dingen kunnen veranderen’’, zei een woordvoerder van de gemeente. ,,Er moet in Harkema ook gebouwd kunnen worden.’’

Het gemeentebestuur probeerde de Raad van State te overtuigen met cijfers over de woningbouwbehoefte in Harkema. In het dorp zijn 20 tot 25 woningen nodig.

Achttien woningen liggen vast in andere bestemmingsplannen. Deze vier zijn dus nodig, zegt de gemeente. Er is nog geen projectontwikkelaar in beeld.

De gemeente wil eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten. Die volgt over enkele weken.

Nieuws

menu