Eerste Friese Kampioenschappen Volièrevogels in Surhuisterveen

Henk en Annie Postma voor de volière met papegaaien en kaketoes Yke Bremer

Vogelvereniging Surhuisterveen verwacht zo’n 1000 vogels te ontvangen tijdens de Friese Kampioenschappen (FK) voor volièrevogels van 9 tot en met 11 december in De Lantearne in Surhuisterveen. Kanaries, parkieten, papegaaien en kaketoes en andere volièrevogels van negentien Friese vogelvereniging worden gekeurd en zijn te bewonderen tijdens de eerste FK in ‘t Fean.
Lees meer over
Achtkarspelen

Voorzitter Henk Postma en zijn vrouw Annie hebben achter hun huis een grote volière staan met daarin papegaaien en kaketoes. Ze hebben elk hun eigen vogels en hebben dus ook een stukje onderlinge strijd, vertellen ze lachend. “Maar het gaat ons vooral om de show en niet om de keuring”, voegen ze er aan toe.

Eerste keer

De Friese kampioenschappen gaan op donderdag 9 december om 19.00 uur van start. De 60-koppige vogelvereniging Surhuisterveen organiseert het evenement voor de eerste keer. “We hebben een hele mooie locatie in de Lantearne. Normaal hebben we één keer per jaar een tentoonstelling in één zaal van het zalencentrum. Met de Friese kampioenschappen hebben we twee zalen nodig en we hopen dat er zo’n 1000 vogels te zien zullen zijn. We zijn de enige vogelvereniging die een eigen volière in de zaal bouwt voor de grotere vogels. De kleinere vogels komen in kleinere bakjes. We hebben dertien keurmeesters gevraagd om op woensdag alle vogels te keuren op onder andere postuur, kleur en conditie. Op woensdagavond maken we dan de catalogus met alle uitslagen. Dit wordt verzorgd door mijn zuster Ankie van Leersum en haar man Evert. Zij verzorgen ook de website en verdienen het wel om vermeld te worden.”

De zalen in de Lantearne worden mooi aangekleed met palm- en bananenbomen. “We willen het geheel ook mooi aankleden en dan kunnen de vogelliefhebbers op donderdagavond horen hoe hun vogels het hebben gedaan.“

Kweken

Henk begon rond zijn twintigste jaar met grasparkieten, Rosella soorten en halsbandparkieten. Ondertussen is hij overgestapt op de grotere vogels zoals papegaaien en kaketoes. “Ze zijn heel mooi om te zien, maar ze kweken wel moeilijker en dat is een hele uitdaging. Hoe moeilijker de vogels te kweken zijn, hoe duurder ze worden”, aldus Henk. Ondertussen komt Annie met een klein baby papegaaitje in een doos aanlopen. “Dit papegaaitje is nog maar een paar weken oud. De eerste week moet je ze dag en nacht om de drie uur voeden. Het is een edel papegaai en als het eerste veertje doorkomt weten we of het een mannetje of een vrouwtje is. Annie zit er soms met de zaklamp en een vergrootglas boven te kijken. Een mannetje heeft groene veren en een vrouwtje is rood met blauw. Het is eigenlijk te enige vogelsoort waarbij het vrouwtje mooier is dan het mannetje”, vertellen de twee vogelliefhebbers.

Ondertussen discussiëren Henk en Annie over de vogels die een kanshebber zijn voor een prijs. “De groene edelpapegaai van Annie is heel mooi van formaat en zit strak in de veren. Het is echt een plaat van een vogel”, vindt Henk. Maar ook de geelkuifkaketoe van Henk is prachtig. “Alleen is hij in de rui zijn kuif kwijtgeraakt, maar hopelijk is die weer volledig aangegroeid in december.”


Nieuws

menu