Definitief geen biovergister in Kootstertille: 'De vlag kan uit'

Aan jaren van juridische strijd en onzekerheid is in Kootstertille een eind gekomen. De komst van de veelbesproken biovergister gaat definitief niet door, zo heeft de gemeente Achtkarspelen dinsdag bekendgemaakt.

FOTO

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Kantelpunt is uiteindelijk de komst van een nieuwe eigenaar voor Westkern 6. Het industrieterrein, waar aanvankelijk een groengasinstallatie zou komen, is tijdens een veiling in handen gekomen van het moederbedrijf van de plaatselijke fabrikant Stertil.

Met deze aankoop komt een onverwachts einde aan een langslepende juridische strijd. Plaatselijk belang Kootstertille en later ook de gemeente Achtkarspelen hebben alles op alles gezet om de komst van de biovergister te verhinderen.

Omwonenden waren bang voor verkeershinder, geuroverlast en zelfs ontploffingsgevaar. Ook waren er twijfels over de duurzaamheid. Juridisch gezien werd het bovendien steeds lastiger om de biovergister gebouwd te krijgen aangezien de vergunningen inmiddels jaren oud waren en mogelijk zelfs ongeldig.

‘Helemaal geweldig’

Het dorp kan in ieder geval weer opgelucht ademen, vertelt Dineke Terpstra van Plaatselijk Belang Kootstertille. ,,We vinden het helemaal geweldig. We dachten lang: dit winnen we nooit. Het ging om zoveel geld en subsidie. Maar het is toch gelukt. De vlag kan uit en er komt nog wel een feestje.”

Dat het industrieterrein geveild zou worden, was ook voor de gemeente een verrassing. Dat vertelt wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen vanaf zijn vakantieadres. ,,Het had er al alle schijn van dat de biovergister er niet zou komen, maar het is nu pas echt definitief. We zijn er heel erg blij mee. Er komt een einde aan jaren van onzekerheid voor het dorp.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen