Dalstra Reizen ten onder aan coronacrisis: faillissement is definitief

FOTO ARCHIEF LC

De directie van touringcarbedrijf Dalstra Reizen uit Surhuisterveen is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank in Leeuwarden.
Lees meer over
Achtkarspelen

Door de coronacrisis is zo’n 90 procent van de omzet weggevallen, zo stelt de directie. Op dit moment zijn er 35 mensen in dienst bij het bedrijf.

De touringcarbranche wordt keihard getroffen door de coronacrisis. Vanaf de uitbraak medio maart tot 1 juli stonden alle bussen stil. Brancheorganisatie Busvervoer Nederland schreef onlangs in een open brief aan premier Mark Rutte dat de sector aan de rand van de afgrond staat. ,,Omzetverliezen tot 90 procent zijn geen uitzondering. Alle touringcarbedrijven krijgen weliswaar overheidssteun via de regelingen NOW en TVL (tegemoetkoming vaste lasten), het merendeel van de doorlopende vaste kosten moeten ze zelf ophoesten. Daardoor dreigt minimaal 40 procent van de bedrijven failliet te gaan.”

‘Klanten hebben geen vertrouwen meer in het reizen’

Dalstra Reizen meldt dat de steunmaatregelen van de overheid niet voldoende zijn om het hoofd boven water te houden. „De laatste weken is gebleken dat de klanten geen vertrouwen hebben in het reizen en boeken te weinig nieuwe reizen. Ook de steunmaatregelen van de overheid worden versoberd. Er rest ons niets anders dan deze beslissing te nemen”, aldus Dalstra Reizen.

Ook op de langere termijn ziet het bedrijf weinig kansen op verbetering. „De reiswereld zal nog jaren onzeker zijn en het gaat moeilijk zijn om een beetje rendement te behalen.”

Het bedrijf heeft eerder besloten vouchers te restitueren die klanten die al een reis hadden geboekt hadden gekregen. Dalstra hoopt dat de reizen met een vertrekdatum van eind 2020 en 2021 door de curator kunnen worden uitgevoerd, in samenwerking met de Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Nieuws

menu