Coronabesmettingen in week tijd meer dan verzesvoudigd in Friesland: van nul naar tachtig clusters in twee weken, voornamelijk rond horeca

Foto: ANP

In een week tijd is het aantal mensen dat positief is getest op het coronavirus in Friesland meer dan verzesvoudigd. De afgelopen zeven dagen werden er 1467 positieve tests afgenomen, tegen 229 een week eerder.
Lees meer over
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

De daling van de besmettingen die tien weken duurde is in twee weken tijd volledig tenietgedaan. Maar in haar weekoverzicht plaatst de GGD Fryslân ook een kanttekening: de afgelopen dagen lijkt de stijging van het aantal besmettingen af te vlakken. „De komende week moet blijken of die ontwikkeling zich doorzet.” Er werd de afgelopen week 13.004 keer getest, het vindpercentage steeg dus naar 11,7 procent.

Van nul naar tachtig clusters in twee weken

De besmettingen vinden nog altijd voornamelijk plaats onder niet of niet volledig gevaccineerde jongeren. Twee derde van de positief geteste mensen (858 personen) is tussen de 18 en 30 jaar. Zij kwamen de afgelopen tijd „massaal bijeen”, aldus de GGD.

Er ontstonden zo’n tachtig clusters met minimaal drie besmettingen die aan elkaar te linken zijn, vooral rond cafés en dansgelegenheden. In de gemeenten met de grootste horecaclusters zijn de besmettingscijfers het hoogst (Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Smallingerland, Heerenveen, De Fryske Marren en Ameland). Twee weken geleden waren er geen clusters.

Dankzij vaccinaties nauwelijks overslag op oudere generaties

Het virus is - dankzij de vaccinaties, zo stelt de GGD - nog nauwelijks overgeslagen naar de oudere generaties, maar die cijfers stijgen wel. De afgelopen week raakten 33 60-plussers besmet, tegen 5 een week eerder. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 29 mensen positief, onder wie 3 bewoners.

De vaccinaties zorgen ervoor dat besmette personen minder last van de ziekte krijgen, maar gevaccineerden zijn niet volledig beschermd, benadrukt de GGD. Een op de twintig kan de ziekte oplopen, zeker nu de Deltavariant de overhand krijgt.

De afgelopen week werden en 44.622 vaccinaties gezet, het hoogste aantal sinds half juni. Via de GGD zijn inmiddels zo’n 225.000 Friezen volledig gevaccineerd. GGD Fryslân neemt het vaccineren van mensen die thuis voornamelijk aan bed gebonden zijn over van de huisartsen. Dit liep via thuisvaccinatie.nl. Er waren te weinig artsen om dit te doen. Ook wordt er maandag gestart met het prikken zonder afspraak op de priklocaties Appelscha, Franeker, Koudum en Dokkum.

De 1467 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 45.530. Er zijn nu 469.500 monsters afgenomen bij inwoners van deze provincie. In de afgelopen zeven dagen zijn één ziekenhuisopname en één sterfgeval doorgegeven aan GGD Fryslân. Vorige week waren er geen meldingen.

Gemeenten

Het aantal besmettingen op Ameland ging in een week tijd van 0 naar 54. Tot nu toe was het hoogste weekcijfer op het eiland 29. Ook De Fryske Marren (201), Smallingerland (195) en Heerenveen (168) scoorden nooit eerder zo hoog. Geen enkele gemeente liet een daling zien.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 258 (34), Leeuwarden 212 (44), De Fryske Marren 201 (22), Smallingerland 195 (22), Heerenveen 168 (26), Opsterland 94 (8), Achtkarspelen 59 (11), Ameland 54 (0), Ooststellingwerf 46 (9), Noardeast-Fryslân 41 (21), Waadhoeke 38 (3), Tytsjerksteradiel 29 (5), Harlingen 24 (2), Weststellingwerf 22 (17), Dantumadiel 17 (4), Terschelling 7 (1), Vlieland 2 (0) en Schiermonnikoog 0 (0

Nieuws

Meest gelezen