College Achtkarspelen wil boeren met windmolenwens tegemoet komen

FOTO ANP

Boeren in Achtkarspelen kunnen nu nog geen windmolen op hun erf plaatsen, maar het college van B en W wil hen wel tegemoet komen. Dat schrijft het college in reactie op vragen van de fractie Gemeentebelangen Achtkarspelen (GBA).
Lees meer over
Achtkarspelen

De partij stelde vragen over het windmolenbeleid na berichtgeving in de Leeuwarder Courant. Daaruit blijkt dat de provincie met nieuw beleid de weg heeft vrij gemaakt voor het plaatsen van windmolens, maar blijkt in de praktijk dat boeren geregeld aanlopen tegen gemeentelijke regels. Dat blijkt na de beantwoording van vragen ook in Achtkarspelen het geval.

Hoewel er op het moment wordt gewerkt aan het wijzigen van het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied, kan die waarschijnlijk pas in de loop van volgend jaar worden vastgesteld door de raad. Tot dit rond is, wil het college in Achtkarspelen boeren tegemoet komen met alternatieve procedures zoals een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ of een tijdelijke vergunning. Tegelijkertijd benoemt het college dat er nog wel wat nadelen kleven aan deze opties en moet de raad er ook mee akkoord gaan.

Volgens het college liggen er op dit moment geen formele aanvragen voor windmolens. Wel is er het afgelopen jaar een aantal keer geïnformeerd naar de mogelijkheden voor de kleine windmolens, maar dit waren algemene informatievragen, laat het college weten.

Nieuws

menu