Circulair bedrijf Opnieuw uit Buitenpost neemt volgende stap: 'Wat ik eigenlijk wil, is de wereld een beetje veranderen'

Van plantenbakken uit vermalen rugleuningen tot belcellen van treindeuren. In drie jaar is Opnieuw in Buitenpost uitgegroeid tot een toonbeeld van circulair ondernemen. Tijd om het stokje over te dragen, vindt oprichter Douwe Jan Boersma (49).

Oprichter Douwe Jan Boersma van circulair bedrijf Opnieuw in Buitenpost, met naast hem een 'akoestische praatpaal' voor wie niet gestoord wil worden tijdens het bellen.

Oprichter Douwe Jan Boersma van circulair bedrijf Opnieuw in Buitenpost, met naast hem een 'akoestische praatpaal' voor wie niet gestoord wil worden tijdens het bellen.

Wie de ontvangsthal van Opnieuw binnenwandelt, begrijpt gelijk waartoe het bedrijf uit Buitenpost op aarde is. De bar is hier opgetrokken uit oude golfplaten, het bordes bestaat uit een verzameling treinopstapjes en de kast is gemaakt van rekjes voor Metro – de gratis krant die in 2020 werd opgedoekt.

Aangepaste stoelen

Douwe Jan Boersma begon het circulaire bedrijf in september 2018 vanuit een achtergrond in de ergonomie. Als directeur van Health2Work uit Surhuisterveen verkocht hij aangepaste stoelen en gaf hij advies over een juiste zithouding. Maar uiteindelijk wilde hij meer met zijn ondernemerschap. ,,Wat ik eigenlijk wil, is de wereld een klein beetje veranderen.”

Vraag hem naar zijn drijfveren, en hij begint over hoe hij als kind achterin de auto zat die blauw stond van de rook van zijn ouders. ,,Als ik klaagde, zeiden ze: ‘dat is normaal’. Maar nu vinden we het helemaal niet normaal.” Zo zal het volgens hem ook gaan met het telkens aanboren van nieuwe grondstoffen. ,,Ik voorzie dat we dat in de toekomst ook niet meer normaal vinden.”

Diverse werkvloer

Goed, ,,vies van winst’’ is hij niet, zo herhaalt hij graag. Maar bij Opnieuw (of eigenlijk: OPNIEUW!) draait ondernemen niet alleen om welvaart, maar vooral om welzijn en welbevinden. Dat begint al bij het aannamebeleid: de werkvloer is divers, van slimme stagiaires tot statushouders of mensen met autisme.

Sommigen van de in totaal zo’n 20 à 25 werknemers zaten voorheen in een diep moeras, vertelt Boersma. ,,Het is mooi om te zien hoe ze hier de boel weer op de rit krijgen. Dat ze hun zelfvertrouwen terugkrijgen.” Toch is het bedrijf zeker geen zorginstelling. ,,Als mensen het zelf niet willen, dan houdt het op. Je gaat niet aan een dood paard trekken.”

De werkvloer barst van de verrassingen. Denk aan werkruimtes in oude zeecontainers op metershoge palen met tafelbladen gemaakt van treinplafonds. Denk aan een showroom annex vergaderruimte in jaren 70-stijl, inclusief jukebox. Of denk aan een klein stiltehok gemaakt uit de overblijfselen van een oude, witte Land Rover Defender.

Toch bestaat de hoofdmoot van de productie uit het herstellen van bureaustoelen. Heel veel bureaustoelen. Alleen al op de zolder van het bedrijf liggen er al snel duizenden. Voor sommige stoelen voldoet simpelweg een grondige reiniging, maar andere stoelen krijgen een geheel nieuw stofje.

Kunstplanten van petflessen

Versleten plastic rugkappen worden meestal verwijderd. Maar ook die krijgen een nieuwe bestemming. Het bedrijf stuurt ze naar een bedrijf dat de leuningen vermaalt tot korrels, waarna het grondstof is voor een nieuw product: bloempotten. Al gaat het bij Opnieuw wel om kunstplanten. Gemaakt van oude petflessen, uiteraard.

Voor de brochures heeft Opnieuw onderzoeksinstituut TNO in armen genomen. Dat heeft uitgerekend hoeveel klanten per model nou echt besparen als ze niet gaan voor nieuw, maar voor tweedehands. Of refurbished, zoals dat heet.

Neem bureaustoel BMA Axia Office bij Opnieuw. Wat die bespaart? 54 kilogram aan CO2 (gelijk aan 3 keer met de auto heen en weer van Amsterdam naar Utrecht) en 14 kilogram aan grondstoffen. Wat het oplevert? Een uur werk voor een collega met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Afnemers van de meubels zijn vaak grote bedrijven, scholen (in de schuur staat een grote zitconstructie voor het Nassau College in Assen) of gemeentes, zoals Katwijk en de Noordoostpolder. Opnieuw levert dan niet alleen een x-aantal producten, maar het bedrijf geeft ook advies.

Opvallend is trouwens dat zich nog niet veel Friese gemeenten hebben aangediend. Hoe dat kan? ,,Wij Friezen zijn misschien toch wat nuchterder in sommige dingen.”

Uitbreiding

Zwarte cijfers, zoals dat heet in de bedrijfsvoering, noteert Opnieuw nog niet. Toch gelooft Boersma dat echt winst maken niet lang meer op zich laat wachten. Ondertussen blijft het bedrijf doorgroeien: in drie jaar tijd is het in oppervlakte ruim vervijfvoudigd, van 1200 vierkante meter naar 6500 vierkante meter. Meer uitbreiding ligt in het verschiet.

Reden voor Douwe Jan Boersma om het bedrijf binnenkort over te dragen aan twee relatief jonge krachten: Kees Noordmans en Rick Bremer. Zelf begint hij dan aan een nieuw, duurzaam project in Friesland. Wat het gaat worden? ,,Ik heb heel veel in mijn hoofd, maar dat kan ik echt nog niet zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Circulaire economie