Centrum Buitenpost mist groen en sfeer

De Christinastraat in Buitenpost. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Het ontbreekt aan sfeer, gezelligheid en levendigheid in het winkelcentrum van Buitenpost. Achtkarspelen trekt 39.045 euro uit om te beginnen met herinrichting.
Lees meer over
Achtkarspelen

Uit de centrumvisie voor Buitenpost, die op 17 september aan de raad wordt voorgelegd, blijkt dat het dorp moet streven naar een compacter centrum. Krimp en leegstand hebben ervoor gezorgd dat de samenhang uit het centrumgebied verloren is gegaan. Zo is er een grote onderbreking in de Kerkstraat.

De inrichting van de Christinastraat wordt als onoverzichtelijk en onprettig ervaren. Bewoners vinden de uitstraling van de panden over het algemeen maar matig. Dit is vooral in de Kerkstraat zo, hoewel hier ook twee historische panden staan, nu verloederd, die als uitgangspunt voor het zogenaamde DNA van het centrum genomen kunnen worden.

De laatste visie op het centrum dateert van 2007. Nu er structurele leegstand is, heeft de gemeente alle betrokkenen uit het centrum en vertegenwoordigers van het dorp naar hun ideeën gevraagd. Het bureau voor ruimte en strategie DTNP maakte daarna de centrumvisie.

Bovenlokale positie

Het bureau stelt dat er meer groen moet komen, ,,prettige’’ terrasruimte in het gebied Nijenstein en een andere inrichting van de Christinastraat met veiliger parkeren en de overweging om het transformatorhok en glasbakken te verwijderen. Wonen zou een oplossing kunnen zijn voor de leegstand.

In het rapport wordt geconcludeerd dat Buitenpost zijn bovenlokale positie heeft verloren. Ooit was het centrum vergelijkbaar met dat van Kollum, maar de voorzieningen krompen terwijl die in Kollum en Surhuisterveen wel op peil bleven. De omzet in het dorp komt nu voor 80 procent van de eigen bewoners. Ook wordt vastgesteld dat het aantal supermarkten voldoende is. In het centrum zitten er drie.

Nieuws

menu