Burgemeester Oebele Brouwer steekt handen uit de mouwen bij inwoners van Achtkarspelen

Burgemeester Brouwer (links) helpt een schoonmaakteam. Foto: Gemeente/Binne-Louw Katsma

Burgemeester Oebele Brouwer wil de vakantieperiode graag nuttig besteden. Hij zoekt bedrijven die wat hulp kunnen gebruiken, maar het gaat hem vooral om ‘yn kontakt te komme mei de minsken’.

Nog even en dan begint de zomervakantie. Een vakantie waarin weer meer mogelijk is. De burgemeester heeft er ook zin in en wil de vakantieperiode graag nuttig besteden. Hij zoekt vakantiewerk. „Vorig jaar deed ik het voor het eerst. Het is zo goed bevallen, dat ik het weer wil doen”, vertelt Brouwer.

Veel organisaties en bedrijven in Achtkarspelen werken in de vakantieperiode gewoon door. In een aantal sectoren (toerisme, horeca, landbouw) is het zelfs drukker dan normaal. Burgemeester Brouwer werkt ook door in de zomervakantie. Maar tijdens het zomerreces van raad en college is er wel meer tijd om de gemeente in te gaan.

Niet uitslapen

„Ik merkte in mijn eerste jaar als burgemeester, dat het tijdens behandeling van de Kadernota erg druk was. Alles focuste zich op de raadsbehandeling. Daarna ga je in de vakantiestand, overigens verdiend. Het is hier gewoonte dat de wethouders eerst op vakantie gaan. Ik wil in de weken dat ik hier ben niet uitslapen en wat in de tuin pielen”, legt hij uit. „Ik weet niet of andere burgemeesters dit ook doen, heb het idee dus niet gepikt”, lacht Brouwer. „Wel weet ik dat burgemeester Klaas Agricola (van Dantumadiel-red.) met de mensen van Gemeentewerken op pad gaat. Maar dat is toch anders.”

Lijdend voorwerp

Brouwer wil bij verschillende organisaties en bedrijven bezig. Echt aan de slag, en hij is naar eigen zeggen breed inzetbaar. „En dan niet een dag op kantoor, dat heeft geen meerwaarde. Ik liep vorig jaar mee met een dierenarts, zo kom je meteen bij veel andere mensen. Of was bij zwemles met kinderen, en ik was zelfs lijdend voorwerp tijdens zelfverdedigingssport. Er waren zoveel aanbiedingen, dat ik moest ‘snijden’.”

„Er waren toen ruim 20 aanmeldingen, ik ben op veertien plekken geweest. Heb de periode zelfs verlengd”, lacht de burgemeester. „Ik heb bijvoorbeeld bij de Spar in Drogeham boodschappen bezorgd, dan kom je ook bij veel mensen. Ze vinden het super. En ik trof er een schilder met dezelfde voornaam als ik!”

Aanmelden

Wie heeft een leuke vakantiebaan heeft voor de burgemeester, kan een mail sturen naar communicatie@achtkarspelen.nl onder vermelding van ‘vakantiewerk’. Voorwaarde is wel dat het om een bedrijf of organisatie uit de gemeente gaat. Uit de inzendingen worden enkele bedrijven en organisaties geselecteerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen