Britse mutatie van coronavirus in woonzorgcentrum in Surhuisterveen

't Suyderhuys.

't Suyderhuys. FOTO GOOGLE MAPS

Bij in ieder geval twee bewoners van woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys van KwadrantGroep in Surhuisterveen is de Britse mutatie van het coronavirus vastgesteld.
Lees meer over
Achtkarspelen

Deze variant van het virus zou veel besmettelijker zijn dan het ‘reguliere’ coronavirus, dus treft de zorggroep extra maatregelen.

Begin januari ontstond er een corona-uitbraak in het woonzorgcentrum en toen viel het op dat er „opvallend veel” bewoners en medewerkers besmet raakten, zo stelt KwadrantGroep.

Uit een steekproef bleek toen dat twee bewoners de Britse variant bij zich droegen. Woensdag zijn 59 bewoners van ‘t Suyderhuys getest, hiervan testten 21 bewoners positief. Deze virusmonsters zijn nog niet onderzocht op dna-materiaal, maar de GGD gaat er wel vanuit dat er ook bij deze mensen sprake is van de Britse mutatie van het virus.

45 bewoners en meer dan 40 medewerkers besmet

In totaal zijn nu 45 bewoners van ‘t Suyderhuys positief getest op het coronavirus, tot nu toe zijn er twee overleden. Bij meer dan 40 medewerkers is het virus ook vastgesteld. In KSW ’t Wenplak bij ’t Suyderhuys zijn nog geen coronabesmettingen vastgesteld.

KwadrantGroep meldt dat deze situatie donderdagochtend besproken is in een overleg met ouderenzorgorganisaties in Friesland. In dit overleg is afgesproken dat het bezoek aan woonzorglocaties beperkt moet worden en dat bewoners en medewerkers nog meer preventief getest moeten worden. Hiervoor werkt GGD Fryslân een plan uit.

Geen bezoek, beschermde verpleging en vaste groepen

Er is momenteel geen bezoek mogelijk in het woonzorgcentrum en de bewoners blijven op hun eigen appartement. De zorgmedewerkers werken in beschermende kleding bij alle bewoners, dat houdt in dat ze een chirurgisch mondneusmasker, handschoenen, een spatbril en een schort met lange mouwen dragen.

Een vast deel van de medewerkers komt alleen bij bewoners die besmet zijn met het virus en een ander vast deel van de medewerkers komt alleen bij bewoners die niet besmet zijn met het virus en geen klachten hebben.

‘Grote schrik’

Voor bewoners, familie en medewerkers is het „een grote schrik” dat de Britse variant van het coronavirus is opgedoken, stelt voorzitter Jan Maarten Neuijens van KwadrantGroep. „Het is een aannemelijke verklaring voor het grote aantal besmettingen in ’t Suyderhuys en een verdrietige vaststelling. We betreuren dit zeer.”

„Het nieuws vanuit het ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen komt hard aan”, zegt burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen. „Het raakt ook onze omgeving, het dorp en de familieleden. Wat we nu met elkaar moeten doen is gezamenlijk optreden tegen het virus en onze verantwoording nemen. We hebben al langere tijd te maken met corona, maar dit is van een andere orde”, aldus Brouwer.