Boete en smartengeld voor gevecht na de kinderbingo in Augustinusga

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Het was bepaald geen gezellige boel, op 28 december vorig jaar na de kinderbingo in een café aan de Geawei in Augustinusga. Op een gegeven moment stonden er twee ambulances voor de deur. Een ambulance was voor iemand die onwel was geworden, de andere was besteld voor een toen 39-jarige vrouw uit Augustinusga die door twee mannen was mishandeld.
Lees meer over
Achtkarspelen

Een 59-jarige inwoner van Augustinusga en zijn 34-jarige zoon hadden de mishandeling op hun geweten. Vooral de zoon was behoorlijk tekeergegaan: hij had de vrouw een halletje in gedrukt en haar geslagen. De vrouw viel met haar hoofd op een vensterbank, wat een bloedende hoofdwond tot gevolg had. Later bleek dat ze ook haar neus en sleutelbeen had gebroken.

De aanleiding voor het geweld was een langslepend conflict. De vader beweerde dat hij door het latere slachtoffer werd gekleineerd. De zoon is eind augustus al voor de rechter geweest, hij kreeg een deels voorwaardelijke werkstraf en hij moest een schadevergoeding van 2500 euro betalen. Op verzoek van de advocaat werd de zaak van de vader toen aangehouden.

‘Ik had rare dingen in de kop’

Hij zat donderdag tegenover rechter Klaas Bunk. Hij gaf toe dat hij veel had gedronken. Het incident heeft voor alle betrokkenen veel gevolgen gehad. De zoon, hij heeft een licht verstandelijke beperking, heeft hulp gezocht. Datzelfde heeft zijn vader gedaan, hij heeft bij een psycholoog gelopen. „Het ging helemaal niet goed, ik had rare dingen in de kop”, zei hij.

Het slachtoffer was er slecht aan toe. Buiten het fysieke letsel heeft de mishandeling psychisch de nodige sporen achtergelaten. Ze is haar baan kwijtgeraakt en ze is verhuisd, omdat ze bang bleef voor vader en zoon. De vrouw diende een forse schadeclaim in: ruim 2000 euro voor materiële kosten en 10.000 euro smartengeld. In de zaak van de zoon kreeg ze 2500 euro toegewezen, rechter Bunk bepaalde dat de vader 500 euro smartengeld moet betalen.

Voor de mishandeling, een klap op het rechteroog, kreeg de man een boete van 500 euro. Op de zitting zei hij nog „sorry” tegen het slachtoffer, de vrouw zat samen met haar advocate in de zaal. Dat had wel iets eerder gekund vond Bunk. Een gesprek tussen beide partijen zou volgens de rechter niet verkeerd zijn. „Ik hoop dat er een moment komt dat iemand in staat is om te zeggen: We gaan er een keer over praten.”

Nieuws

menu