Beeld Jan Hepkes krijgt nieuwe plek in Surhuisterveen

Het beeld van Jan Hepkes heeft een nieuwe plek gekregen aan De Dellen Yke Bremer

Het beeld van verhalenverteller Jan Hepkes Wouda heeft sinds kort een nieuwe plek gekregen aan De Dellen in Surhuisterveen. “Het kunstwerk heeft daar een heel mooi plekje gekregen. Hij kijkt vanaf zijn snoek het centrum van Surhuisterveen in”, aldus Joop Atsma. “De gemeente Achtkarspelen heeft plannen om aan de andere kant van het centrum bij de hoek van het Torenplein en de Gedempte Vaart ook een beeld te plaatsen van een fietser.”
Lees meer over
Achtkarspelen

Jan Hepkes Wouda werd ook wel ‘De Feanster Liger’ of ‘Jan Hepkes de Leugenaar’ genoemd omdat hij hele sterke verhalen wist te vertellen waarbij vissen vaak een belangrijke rol speelden. Het beeld van de vellen- en huidenverkoper stond jaren aan de Jan Binneswei bij de voormalige Spaar- en Voorschotbank. Het kunstwerk is van de hand van kunstenares Suze Boschma-Berkhout en werd zo’n 35 jaar geleden gemaakt in opdracht van de bank. Atsma is voorzitter van de Stichting Spavo Fonds. Het bankgebouw is onlangs omgebouwd tot een appartementencomplex. “Het beeld staat aan De Dellen op een mooie zichtlocatie. Het staat voor de bloemenzaak van Lisa Faber. Het kunstwerk heeft daar een veilig plekje gekregen en staat goed verankerd”, aldus Atsma.

Snoek

Jan Hepkes werd geboren in 1862 en overleed in 1939 op 76-jarige leeftijd. Hij is in het kunstwerk van Suze Boschma-Berkhout afgebeeld op een snoek. “Hij is één van de bekendste verhalenvertellers van de Fryske Wâlden. Hij is afgebeeld op een snoek, want daar wist hij ook een sterk verhaal over te vertellen. Hij stond eens bij de Feanster Feart en zag een grote snoek zwemmen. Hij stapte op de rug van de vis en de snoek nam hem een heel stuk mee. Hij stapte bij zijn huis er weer af”, vertelt Atsma. “Er is na zijn dood veel over hem geschreven. Hij was een heel bijzondere man die in de wijde omgeving bekend was om zijn bijzondere verhalen. ”

De gemeente Achtkarspelen wil aan de andere kant van het centrum van Surhuisterveen op de hoek van het Torenplein en de Gedempte Vaart een tweede beeld plaatsen. “Het is een mooie markering van de beide uiteinden van het centrum, dat de afgelopen maanden opnieuw is ingericht. De gemeente is nog bezig met dit tweede standbeeld. De financiering is nog niet rond en ook wordt er nog gekeken naar een geschikte kunstenaar om het beeld te maken. Ze willen er graag een kunstwerk hebben van een wielrenner, omdat Surhuisterveen onlosmakelijk verbonden is met de wielerwereld. Er zou ook een soort watervoorziening bij moeten komen, waar fietsers hun bidon kunnen vullen. Maar over de exacte invulling wordt nog nagedacht door de gemeente”, aldus Atsma.


Nieuws

Meest gelezen