Bedrijven uit Koostertille veroordeeld voor helen gestolen vrachtwagen

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Twee bedrijven uit Kootstertille moeten de eigenaar van een gestolen vrachtwagen een schadevergoeding betalen van 54.000 euro. Dat bepaalde de politierechter dinsdag in de strafzaak tegen de handelsonderneming en nog twee bv’s die eigendom zijn van dezelfde eigenaar.
Lees meer over
Achtkarspelen

De bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan heling. Voor één van bv’s, een sloopbedrijf, ging de beslissing niet op, dat bedrijf is in november 2018 failliet gegaan.

De zaak is al meer dan vijf jaar oud. Eind augustus 2015 werd de vrachtwagen met kraan, eigendom van een overslagbedrijf in Hillegom, ‘s nachts gestolen in Velsen-Noord. Waarschijnlijk al de volgende dag is de vrachtwagen gestript op het sloopbedrijf in Kootstertille. De eigenaar verbleef op dat moment in het buitenland.

Hij had ‘s ochtends zijn zoon gebeld met de mededeling dat er 60 ton ijzer voor de sloop onderweg was. De vader had een telefoontje gekregen van iemand waar hij al jaren zaken mee doet. Volgens hem kreeg hij te horen dat het om „een oud ding” ging. Hij had geen onraad geroken.

Zijn zoon had bij de politie wel zijn twijfels geuit. Niet alleen omdat de kraan in redelijk goede staat was: volgens hem zagen de vier mannen die de kraan brachten eruit als „een soort kampers” en voelde hij zich door hen geïntimideerd. Desalniettemin gaf hij opdracht de vrachtwagen te slopen. Dankzij een actie op Facebook vond de man uit Hillegom zijn eigendom terug. Toen was het al te laat.

Zoon in 2016 al veroordeeld

De zoon werd in november 2016 veroordeeld wegens heling. Hij kreeg geen straf, maar de rechter bepaalde wel dat hij het bedrag waarvoor de vrachtwagen was getaxeerd – 54.000 euro – moest terugbetalen. Op de zitting zei de eigenaar dat de betalingen zijn stopgezet, er zou zo’n 9000 euro naar hem zijn overgemaakt. De vader is als privépersoon vrijgesproken.

De zaak tegen de bv’s was aanvankelijk door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd. Daar ging de eigenaar van de vrachtwagen niet mee akkoord, hij kreeg het uiteindelijk voor elkaar dat het OM de opdracht kreeg om de bv’s alsnog voor de rechter te dagen.

Het was te laat om nog een straf op te leggen, vond de rechter, maar de twee overige bv’s werden veroordeeld tot betaling van de schade. De rechter legde hetzelfde bedrag op als aan de zoon: 54.000 euro. Het overslagbedrijf claimde een schade van ruim twee ton. Die kwestie zal via de burgerlijke rechter uitgevochten moeten worden.

Nieuws

Meest gelezen