Afvalbedrijf in Kootstertille blijft onder verscherpt toezicht

Houtstof bij het laden van een schip bij afvalverwerker Van der Galiën in Kootstertille. FOTO ARCHIEF LC

Afvalverwerker Van der Galiën in Kootstertille blijft eerst onder verscherpt toezicht staan. Het bedrijf voldoet nog steeds niet aan alle voorwaarden.
Lees meer over
Achtkarspelen

Sinds eind juni staat Van der Galiën onder verscherpt toezicht. Het bedrijf veroorzaakte stofoverlast en beging verschillende andere overtredingen, onder meer bij de opslag van afval. In opdracht van de provincie Fryslân komen toezichthouders van milieudienst FUMO extra vaak controleren. Dit gebeurt ook onaangekondigd en buiten werktijden. Vaak is hier een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) bij. Die kan meteen een proces-verbaal opstellen.

Lees ook: Waslijst aan overtredingen bij afvalbedrijf in Kootstertille: ‘Ernstig’

Het verscherpt toezicht gold in eerste instantie voor een half jaar. Eind december, zes maanden na het opleggen van de maatregel, vond de provincie het te vroeg om iets te zeggen over het beëindigen dan wel verlengen van het toezicht. Nu laat de provincie weten dat de maatregel nog altijd geldt.

Verzoek om verlichting

,,Van der Galiën heeft in december een verzoek gedaan om verlichting van het toezicht’’, zegt provinciewoordvoerder Peter van den Meerschaut. ,,Het bedrijf voldoet echter nog niet aan alle voorwaarden. In december heeft Van der Galiën dat al van ons gehoord. Het geldt dus nog steeds.’’

Lees ook: OM legt afvalbedrijf Van der Galiën in Kootstertille vijf boetes op

Opvallend is dat directeur Jippe van der Galiën zegt dat het verscherpt toezicht voorbij is. ,,Dat is der net mear.’’ De provincie bestrijdt dit en herhaalt dat de ingreep nog wél geldt. Extra uitleg wil zij niet geven.

,,Wij gaan nu niet op de details in. Van der Galiën kent de voorwaarden. Als die in orde zijn, kan hij opnieuw een verzoek doen’’, aldus Van den Meerschaut. ,,Misschien denkt hij dat de maatregel niet meer geldt omdat er de laatste tijd geen boa meegaat. Maar er is nog steeds verscherpt toezicht.’’ Hoe lang dit nog duurt, kan de provincie niet aangeven.

Nieuws

Meest gelezen