Achtkarspelen start terugkoopprocedure grond biovergister Kootstertille

Een biovergister in Hoogkerk. ARCHIEFFOTO SIESE VEENSTRA

De gemeente Achtkarspelen wil de grond in Kootstertille, waar een biovergister gebouwd zou worden, terugkopen. Volgens het college is er door Groengas Westkern Beheer niet voldaan aan de voorwaarden die gesteld zijn door de gemeente.

„De bouw is te laat van start gegaan en ook was de financiering niet op tijd rond”, zegt wethouder Jouke Spoelstra. „Daarom zetten we het terugkoopproces van de grond in gang.”

Volgens de gemeente is er meerdere malen uitstel verleend aan de ondernemer, waarna er in augustus een vaststellingsovereenkomst is vastgelegd. Hierin stond dat er uiterlijk 1 november gestart moest zijn met de bouw. Bij het niet voldoen aan de voorwaarden in de overeenkomst zou er vanuit de gemeente recht op terugkoop van de grond zijn.

Als de ondernemer geen medewerking verleend aan de terugkoop dan „zal de gemeente genoodzaakt zijn de teruglevering via de rechter af te dwingen”, aldus de gemeente Achtkarspelen. Als de ondernemer wel doorgaat met de inrichting en bebouwing van de grond, is dat volgens de gemeente voor eigen rekening en risico.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen