Achtkarspelen koerst op 1500 nieuwe huizen in de komende tien jaar (en dat is meer dan het dubbele)

archieffoto anp Foto: Lex van Lieshout

Als het aan Achtkarspelen ligt dan worden de komende tien jaar 1500 nieuwe huizen in de gemeente gebouwd. Dat is meer dan het dubbele van de 650 woningen die het college had bedacht.
Lees meer over
Achtkarspelen

Het CDA diende donderdag tijdens de raad samen met coalitiegenoten ChristenUnie en Gemeentebelangen en oppositiepartij VVD een motie in die de bouwambitie van de gemeente in een paar versnellingen opschakelt. Wethouder Jouke Spoelstra kreeg de opdracht het provinciebestuur te porren om de komende tien jaar 1500 nieuwe woningen te zetten in Achtkarspelen. Dat is meer dan het dubbele dan de 648 die het college in zijn eigen woningbouwprogramma heeft genoemd.

Cda’er Romke van der Wal benadrukte dat de motie niet bedoeld is al kritiek op de gemeenteplannen, maar dat het een ruggensteun is voor college. ,,It foarstel wie om de kommende tsien jier per doarp seis húzen te bouwe. Dat is echt te min.” Bouwen is volgens het Cda nodig om de krimp het hoofd te bieden en ook voorzieningen in de toekomst in de benen te houden. ,,Dan moatte we ambysje toane.”

Achtkarspelen ligt volgens de partijen perfect in de driehoek Groningen, Leeuwarden en Drachten en wil zich ontwikkelen als topregio, daarbij maakt de toekomstige Lelylijn de streek extra aantrekkelijker.

Verdienmodel

Ook een motie van de PvdA en FNP werd aangenomen. Daarin wordt het college opgedragen om bestaande en bestemde woningbouwlocaties te bebouwen en alvast grond aan te kopen bij de dorpen waar op termijn kan worden gebouwd. ,,Grûneksploitaasje kin wer in fertsjinmodel wurde”, zei PvdA Theun Nicolai.

Verpatsen

Harrie Graansma van de PVV stemde als enige tegen beide voorstellen. Hij voelt er niks voor om ,,massaal wenningen te bouen foar de rest fan Nederlân en noemt de bouwambitie ,,foarsorteare op it ferpatsen fan ús Heitelân.” Hij is bang dat de rust en ruimte wordt verkwanseld en dat het Rijk straks bouwaantallen aan het Noorden oplegt. Nu meer vragen kan Achtkarspelen straks zuur opbreken., waarschuwt hij. ,,Be carefull what you ask foar.”

Nieuws

Meest gelezen