AH-klanten kunnen historie Surhuisterveen sparen

Abbe Borger (links) overhandigt de eerste exemplaren aan Martinus Jongsma (midden) en Freerk Windstra. Foto: Fokke Ophuis

De eerste exemplaren van een historisch plaatjesalbum van Surhuisterveen en omstreken is vrijdag door eigenaar Abbe Borger van de Albert Heijn-supermarkt in Surhuisterveen uitgereikt aan de samenstellers.

Ruim 200 plaatjes worden verstrekt bij aankoop van boodschappen. Niet alleen plaatjes van Surhuisterveen, maar ook van Harkema, Drogeham, Boelenslaan, Houtigehage, Surhuizum, Augustinusga en Opende. Sport komt ook aan bod: beide voetbalclubs uit Harkema, de Profronde en de cyclocross, bekende Feansters, beurtschippers. Aan het album is een jaar gewerkt door de auteurs Freerk Windstra en Martinus Jongsma.

De actie van de Feanster - ook voorzitter van ondernemersvereniging H&I - komt op een mooi moment. „Het valt mooi samen met afronding van de reconstructie van het centrum. Alleen volgend jaar de Groningerstraat nog. En straks is er de Profronde in Surhuisterveen”, laat hij weten. Borger weet dankzij het boek nu ook een stuk meer over de historie van zijn eigen bedrijfslocatie.

Grondleggers

Het winkelbedrijf aan De Dellen te Surhuisterveen bestaat al meer dan 150 jaar. De overgrootouders van Oeds Stienstra – hij kan beschouwd worden als grondlegger van het huidige bedrijf – begonnen rond 1870. Het waren Haring Goslings Land en Hiske Wiemers Hoeksma. Haring was arbeider, boer, schaapherder, winkelier en tapper.

Dochter Betje Land, geboren in 1871, getrouwd met Oeds Hermanus Steensma, zette de winkel voort. Ook zij was tevens verlofhoudster. Hun dochter, Hiske Steensma, was de volgende in de winkel aan de toen nog onverharde Heidelaan bij het Wildveld. Zij was getrouwd met Miente Stienstra, die al op 36-jarige leeftijd overleed.

Koekfabriek

In de oorlogsjaren kwam zoon Oeds Stienstra in de kruidenierswinkel. Samen met Jeltje Wouda bouwden ze een prima renderend winkelbedrijf op. Eerst aan de Heidelaan, later aan de Groningerstraat in de kom van het dorp. De Spar-formule werd los gelaten en in 1977 verrees de Voordeelmarkt. Drie jaar later, in 1980, werd nieuwbouw gepleegd op de locatie van de voormalige koekfabriek van Schuilenga.

In de jaren daarna ging het ondernemerspaar Stienstra het rustiger aan doen. Voordeelmarkt werd C1000 met Anne van Randen als grootgrutter. In 2012 kwam Abbe Borger, die zijn roots in Surhuisterveen heeft, aan het roer en werd het een Albert Heijn-winkel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen