5 juli 1946 - 5 juli 2021: 75 jaar VV Harkema - Opeinde ‘We zijn een echte familieclub’

Voorzitter Albert Schievink (rechts) en secretaris Jappie Borger van VV Harkema - Opeinde Yke Bremer

Het feest van het 75-jarige jubileum van voetbalvereniging Harkema – Opeinde wordt pas volgend jaar gevierd, maar dit jaar komt er wel een jubileumboek uit. In het rijk geïllustreerde boek komen veel clubleden aan het woord van vrijwilligers, trainers, spelers, oud-leden tot het kantinepersoneel. “We zijn echt een familieclub waar saamhorigheid en gezelligheid centraal staan”, vertellen voorzitter Albert Schievink en secretaris Jappie Borger.
Lees meer over
Achtkarspelen

De beide mannen zijn vergroeid met hun voetbalclub en praten enthousiast over hun tijd als voetballer, trainer en bestuurslid. Verhalen over vroeger en nu passeren de revue terwijl ze samen praten over ‘hun’ VV Harkema – Opeinde. “We zijn met de club opgegroeid. Als je er éénmaal bij bent, dan blijf je erbij.”

Animo

De animo voor het jubileumboek is groot, vertelt secretaris Jappie. “Het boek is geschreven door Klaas Dijkstra. Hij is een lopende encyclopedie van de vereniging, samen met Koene Nijboer. Ze leggen de nadruk in het boek op de laatste 25 jaar omdat er in 1996 ook al een boek is geschreven over de eerste 50 jaar van de club”.

VV Harkema – Opeinde is een echte familieclub, benadrukken de bestuursleden. “Het is altijd iedereen met elkaar. En we hebben veel vrijwilligers. Zij zijn toch de hoeksteen van de vereniging. Ook in het bestuur hebben we drie nieuwe leden van onder de 25 jaar. En dat is heel positief, want zij komen ook met nieuwe inzichten en ideeën. “

Zondag

Een belangrijke beslissing van de afgelopen jaren was de overgang van het zondag- naar het zaterdagvoetbal, aldus Jappie en Albert. “Het is wel de redding geweest van VV Harkema – Opeinde. Vrijwel iedereen was het erover eens vier jaar geleden dat de zondag niet een geschikte dag was. De jeugd gaat altijd zaterdagavond op stap en dan is voetballen op de zondagmorgen niet altijd even geschikt. In een ledenvergadering is unaniem besloten om naar de zaterdag over te stappen en daardoor is het ledenaantal enorm gegroeid.” Ze geven beiden toe dat ze het voetballen op zondag nog wel steeds missen, maar weten ook dat het voor de vereniging een goede beslissing is geweest.

Het ledenaantal is stabiel gebleven in coronatijd. “We mogen absoluut niet klagen. Alle leden zijn contributie blijven betalen en de selectie stond er vlak voor de coronacrisis heel goed voor. We hebben een groep jonge jongens en er komen ook hele leuke jeugdspelers aan. En verder hebben we een damesteam, jeugd- en seniorenteams. Het gaat dus prima met de vereniging.”

Boek

Het jubileumboek ligt op het moment bij de drukker en wordt begin oktober uitgereikt. “We willen het boek bij de eerste thuiswedstrijd van het volgende seizoen uitreiken. Aan wie we het boek gaan overhandigen is nog een verrassing. Maar we hebben al in het hoofd wie dat gaan worden”, vertellen Albert en Jappie lachend.

Het feest om het 75-jarig jubileum te vieren, is een jaar uitgesteld. “Dit jaar zit je nog met de 1,5 meter regel en dat is niet te handhaven. Je wilt niet constant politietje moeten spelen. We willen een mooi en groot feest geven. We bestaan maar één keer 75 jaar en dat willen we goed vieren. Een feest moet ook echt een feest zijn.”


Nieuws

menu