’t Stationnetje krijgt 1,4 miljoen: 'Super tof'

't Stationnetje in Buitenpost. Foto: Eigen foto

Vanuit het landelijk programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) heeft ’t Stationnetje van KEaRN een 3-jarige subsidie ontvangen voor MDT ’t Stationnetje gaat naar school! en een 2-jarige subsidie voor MDT ‘t Stationnetje. Projectleider Melanie Berends is dolgelukkig: „Dit is super tof!’
Lees meer over
Achtkarspelen
Tytsjerksteradiel

De subsidie bedraagt in totaal iets meer dan 1,4 miljoen euro en geeft 1.100 jongeren in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel de kans om hun talent te ontwikkelen én een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het project MDT ’t Stationnetje gaat naar school! richt zich de komende drie jaar op 600 leerlingen uit beide gemeenten. Het project vindt plaats in samenwerking met de vijf scholen voor voortgezet onderwijs in beide gemeenten.

Met dit project wil ‘t Stationnetje de komende twee jaar 520 jongeren van 14 tot en met 27 jaar bereiken. Melanie Berends is dolblij. „Dit fantastisch nieuws. Ik ben er vanaf het eerste begin bij, 3,5 jaar geleden. Welzijnsorganisatie KEaRN kreeg toen voor activiteiten in het oude stationsgebouw in Hurdegaryp subsidie via het Oranjefonds. Dat zijn we steeds meer gaan uitbreiden: nieuwe sporen voor jongeren. Het was ook een proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd, dat zou in 2021 aflopen. We hebben het afgelopen jaar gebruikt om dit door te ontwikkelen.”

„Er zijn al best veel jongeren die bij ‘t Stationnetje draaien, in hun vrije tijd. In het voorjaar hadden we trainingen over leiderschap, organisatie, communicatie en hoe je daarmee iets voor je dorp en de omgeving kunt doen. Op school dus niet meer alleen vakken als rekenen en geschiedenis, maar ook iets met je talent doen, ondernemerschap. En dat inzetten in je eigen omgeving.”

Proeftuin

„We kunnen nu doorgaan op de ervaringen uit de proeftuin, super tof! Die uitbreiding kan alleen maar dankzij dit geld. Zonder dit hadden we minimaal door kunnen gaan, want we krijgen niets vanuit de gemeenten. En als dit niet doorgaat, verdwijnt het hele team. We kunnen nu ook aan de slag op scholen, dat is ook heel tof”, glundert Berends.

De projectleider erkent dat het project soms wat ‘zweverig’ lijkt. „Op school gaat het heel erg over jongeren in school- en vrije tijd, talenten en maatschappelijke ontwikkeling. We willen het samen met leerlingen en scholen vorm geven, een kader waarin je toch kan leren. Die zoektocht gaan we nu beginnen.” De deelnemers krijgen overigens bij voltooien van het traject een vergoeding van €150 (MDT school) of €175 (MDT). Jongeren van 14 tot en met 27 jaar die aan de slag willen binnen het MDT project, kunnen zich al aanmelden bij ’t Stationnetje van KEaRN (bel/app 06 – 15148554 (Marten) of zie www.stationnetje.com).

Bijles

Een voorbeeld is vrijwilliger Jelle van 27, en Diede van 15. „De school belde: Diede gaat het niet halen, hij kan wel leren maar doet het niet. Jelle gaf hem bijles, waarna Diede het heeft gehaald. Diede heeft op zijn beurt weer andere activiteiten voor jongeren georganiseerd. Door eigen succes kun je weer anderen helpen. Doordat iets in beweging komt, kan iets anders in beweging komen. Als het positief is, vermenigvuldigt het zich automatisch.”

Van veel jongeren wordt het ‘spoor’ verstevigd, aldus Berends. „Ze zijn weer aan het werk, of met hun persoonlijkheid of gezondheid bezig. Positieve aandacht levert een enorme bijdrage over hoe je in het leven staat. Vanaf eerste idee ben ik bij ‘t Stationnetje betrokken. Vanuit KEaRN kwam de vraag dat daar hulp nodig was, en dat hebben we heel serieus genomen. Vanuit de jongeren is een programma opgezet, dat is heel succesvol gebleken”, laat ze weten.

Voor en door jongeren

Er is momenteel ‘best een groot team’. „De helft zijn jongeren die bij ons begonnen zijn. Dat kan kort of langer zijn, maar hoe dichter je bij de doelgroep staat, hoe meer aansluiting. Ouderen hebben meer levenservaring, dat is ook mooi. Daar is in de subsidie ook rekening mee gehouden. Het is voor en door jongeren, dat werkt gewoon. En als je dan als relatief kleine welzijnsorganisatie zo’n subsidie krijgt, dan is dat bijzonder.”

‘t Stationnetje blijft wel even. De naam gaat ook naar nieuwe doelgebieden. „Jongeren kennen die term. We hebben nog niet overal onderkomens, maar zijn wel in gesprek over Burgum en Surhuisterveen, en ook over De Westereen. Dat gaan we nu opstarten, in Buitenpost komt het nu in It Koartling.” Maar hoe belangrijk huisvesting ook is, het gaat om de doelgroep. „Als je goed naar jongeren luistert, hebben ze wel iets te vertellen. Al is het niet altijd iets wat je wilt horen.”

Nieuws

menu