Zwitserse piloot maakte fout bij crash Bitgum: hij had iets moeten roepen, maar riep het niet

FOTO ARODI BUITENWERF

Een van de twee Zwitserse piloten die in juni 2016 betrokken waren bij de vliegtuigcrash bij Bitgum, heeft zelf een duidelijke fout gemaakt. Hem wacht een vervolgonderzoek.

Dat heeft de militaire justitie in Zwitserland donderdag bekendgemaakt. Bij de piloot was sprake van een ‘slecht situationeel bewustzijn’, aldus de Zwitsers in juridische taal.

De vliegcrash vond plaats op 9 juni 2016, een dag voor het begin van de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden. Een van de twee betrokken toestellen - F-5-straaljagers van het Zwitserse demonstratieteam Patrouille Suisse dat aan het oefenen was - kwam vlak bij een kassencomplex neer. Deze piloot wist op tijd met zijn schietstoel het toestel te verlaten.

‘Blind’

Na een manoeuvre om zijn snelheid te minderen, verloor de verdachte piloot het zicht op het andere betrokken vliegtuig. Dat gebeurde bij een poging om weer bij de andere toestellen van het demoteam te komen. De piloot had dat via de radio moeten melden met het woord ‘blind’, maar deed dit niet.

Een piloot die zich in de lucht weer meldt bij de vliegformatie, heeft de plicht om de gewijzigde ‘zichtbaarheidsstatus’ te melden, aldus de militaire justitie in Zwitserland. De piloot heeft verzaakt dit te doen.

Formeel stellen de Zwitsers: Een fout of overtreding van de piloot als oorzaak van de crash kan niet worden uitgesloten. Daarom komt er een ‘voorlopig onderzoek’ naar hem.

Lees ook: Crash tussen de paprika's: wat gebeurde er in 2016 ook alweer met de Zwitserse F-5 bij Bitgum?

Nieuws

Meest gelezen