Zwijgen is goud, zegt schaatscoach Jillert Anema

Terwijl in Nederland Kamervragen worden gesteld en de minister overweegt de politie in te schakelen, blijft het in Gangneung stil. Jillert Anema, NOC*NSF en de internationale bonden zeggen niets over de matchfixingrel.

Jillert Anema. FOTO HENK JAN DIJKS

Jillert Anema. FOTO HENK JAN DIJKS

Jillert Anema lacht zijn beroemde lach, als hij twee koppen om de hoek van de mixed zone ziet steken. Hij is van de middag- training op weg naar de bus die naar het atletendorp rijdt en wordt geflankeerd door twee mannen in oranje jassen; chef de mission Jeroen Bijl en NOC*NSF-perschef John van Vliet. Of de in opspraak geraakte coach een minuutje heeft?

Jawel. Het wordt zelfs 1 minuut 20, maar die tijd gebruikt Anema alleen om uit te leggen waarom hij niks gaat zeggen over de rel die donderdag ontstond na een verhaal in de Volkskrant, waarin werd onthuld dat Anema op de Winterspelen van Sotsji een poging tot matchfixing ondernam.

Verklaring

Hij wilde het met de Nederlandse bondscoach Arie Koops op een akkoord gooien voor de eerste ronde van de ploegachtervolging, waarin Nederland Frankrijk trof, het land dat Anema coachte. ,,In dit geval geldt: spreken is zilver, zwijgen is goud. Zilver hebben we al gewonnen (zijn pupil Jorrit Bergsma, red.), goud nog niet. Dus het is het handigst als ik mijn mond houd. Het zij zo.”

In Korea doen betrokkenen alsof er niets aan de hand is

Een zwijgplicht heeft hij niet gekregen, zegt Anema, die doorgaans toch bepaald niet kort van stof en mild van toon is. Een paar uur later komt NOC*NSF met een persverklaring waarin staat dat Anema deze Spelen helemaal niet meer in zal gaan op het verhaal. Hij gebruikt woorden die je hem niet hoort zeggen. ,,Ik betreur de ophef die is ontstaan en snap de vraag om nadere uitleg heel goed, maar vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden. Ik hoop dat de media dit standpunt respecteren in het belang van onze sporters.”

De pers heeft legio vragen voor Anema, maar antwoorden komen er dus niet. NOC*NSF dan? Chef de mission Bijl kondigde aan opener te willen zijn dan zijn voorganger Maurits Hendriks en desgewenst ook beschikbaar te zijn tijdens de Spelen. Dit was hét moment, een persconferentie blijft uit. De sportkoepel stuurt in de Koreaanse nacht van donderdag op vrijdag alleen een persverklaring waarin het vooral wijst naar Anema en de Volkskrant.

Commentaar

De vraag is wat het Internationaal Olympisch Comité gaat doen, nu het alsnog door NOC*NSF is geïnformeerd over het voorval in Sotsji. In eerdere gevallen van matchfixing (de Chinese badmintonners in Londen 2012 bijvoorbeeld) was het IOC niet mals. In Anema’s geval gaat het om een poging, maar ook die druist in tegen de olympische kernwaarden. Op schriftelijke vragen ging de media-afdeling van het IOC in Pyeongchang vrijdag niet in. Het Franse nationaal olympisch comité, dat slachtoffer had kunnen worden als de ‘deal’ tussen Frankrijk en Nederland er was gekomen, evenmin.

De Internationale Schaatsfederatie (ISU) reageerde wel, maar liet weten niets te hebben gehoord van NOC*NSF. ,,We kennen het verhaal alleen uit de Nederlandse media.”

Zo dreunde de rel 'the day after' na in Gangneung, zonder dat erover werd gesproken. Dat was in Nederland wel anders. De PvdA stelde Kamervragen over de handelswijze van NOC*NSF , minister van Sport Bruno Bruins overweegt politie en justitie in te schakelen.

Maar in Korea doen de betrokkenen alsof er niets aan de hand is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Winterspelen