Zwemmer kan zelf testen of er poep in het water zit

De brug in de wijk Oudvaart in Sneek is in de zomer een geliefde plek voor jongeren. Massaal springen ze er van af voor een verfrissende plons in het water. FOTO NIELS DE VRIES

Een duik in open water op een warme zomerdag. Heerlijk, maar niet als het water vervuild is. Meten is weten, met de E. coli-dipstick.

Warm en ongekend droog, dat is de zomer van 2018. Voor verkoeling zochten veel mensen de voorbije maanden het water op. Zwembaden boekten records, maar ook in de Friese vaarten, meren en sloten werd massaal gezwommen. Dat laatste is lang niet altijd gezond.

Op tal van zwemplekken werd blauwalg aangetroffen. De bacterie veroorzaakt jeuk- en irritatieplekken op de huid. Minstens zo vervelend is de E. coli. Deze groep bacteriën, die van nature aanwezig is in darmen van mensen en dieren, kan zwemmers behoorlijk ziek maken.

Simpele test

De grootste veroorzaker van de ziektemaker is de mens, zo bleek vorig jaar uit DNA-onderzoek door Wetterskip Fryslân op een aantal officiële zwemplekken.

De bacterie komt voor bij mensen, herkauwers, vogels en honden. ,,In 99 procent van de gevallen waar het DNA-onderzoek plaatsvond bleek het om de menselijke variant te zijn’’, zegt coördinator waterkwaliteit Jan Roelsma bij Wetterskip Fryslân.

'De grootste veroorzaker van de ziektemaker is de mens'

Met een simpele test kunnen waterrecreanten straks zelf kijken of het water schoon genoeg is. ,,Een soort zwangerschapstest voor de waterkwaliteit’’, aldus Roelsma. Wetterskip Fryslân ontwikkelt samen met Sylphium Life Sciences en Rijksuniversiteit Groningen de zogenoemde E. coli-dipstick.

Eind dit jaar wordt duidelijk of deze geschikt kan worden gemaakt voor commercieel gebruik.

Veel beetjes

De stick, die waarschijnlijk tegen een luttel bedrag te koop zal zijn, dient een tweeledig doel. In eerste instantie ter voorkoming van besmetting, in tweede instantie moet de bewustwording bij de waterrecreant worden vergroot. Want, zo constateert Roelsma, er wordt flink geloosd in het oppervlaktewater.

Veel pleziervaarders leveren vaak niet hun vuilwatertanks in bij havens, maar laten de inhoud zonder dat iemand anders er erg in heeft, gewoon onder water wegstromen. ,,De wetgeving is duidelijk: het mag niet. Maar handhaving is lastig. Vaak denken mensen dat ‘hun beetje’ geen kwaad kan, maar ‘veel beetjes’ maken wel een probleem.’’

Het waterschap controleert in de zomermaanden tweewekelijks op de 37 officiële zwemplekken in de provincie. Hoe groot de oppervlakte is waarover de bacteriën zich doorgaans verspreiden, is niet duidelijk. Vaak is een besmetting na een paar dagen weer verdwenen. ,,Over het algemeen zijn de zwemplekken veilig’’, benadrukt Roelsma.

Nieuws

Meest gelezen