Zwembadje

,,Is het je ook niet opgevallen dat de weersvoorspellingen er vaak naast zitten?’’, vroeg een boer me laatst. Zijn opmerking schoot me weer te binnen toen ik zopas op mijn telefoon keek.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Gisteren nog beloofden de weersvoorspellers regen. Toch kletste ik voor de zekerheid een emmer water bij de hortensia’s. Ze stonden er verdrietig bij, met hangende blaadjes en gerimpelde bloemen.

Het gras is bruin, iedere avond zet ik drinkwater neer voor de egels en inderdaad, er klopt geen reet meer van het weerbericht.

Vanochtend beloofde mijn telefoon dat er kans was op onweer, maar inmiddels is de bui alweer verschoven. Nu hebben we rond middernacht 30 procent kans op een bui. Als we mazzel hebben tenminste.

We wonen inderdaad in Zuid-Frankrijk en we kunnen er niet mee omgaan

,,Ben je bezorgd?’’, vroeg ik aan de akkerbouwer waarmee ik thee zat te drinken en hij knikte. ,,Niet alleen ik, alle boeren voelen dat er iets aan de hand is. Vroeger had je wel eens uitschieters, dan waren er een of twee droge jaren, maar nu worden alle records verbroken.’’

Dit voorjaar had hij zijn aardappels en bieten moeten beregenen. ,,Voor het eerst in tien jaar tijd.’’ Vreselijk werk is het, zei hij. ,,Je kunt de modernste apparatuur hebben maar er gebeurt altijd wat. Het is slopend. Slópend.’’

En nu blakert de zon het land opnieuw. Daarom vroeg ik het aan een andere boer: ,,Is beregenen echt zulk rotwerk?’’ ,,Verschríkkelijk’’, zei hij. Het moet altijd ’s avonds, als je er al een hele dag op hebt zitten en inderdaad hapert de installatie vaak.

Maar hij kan niet anders. Hij boert op zand. ,,En wat het klimaat betreft zit ik nu met mijn bedrijf in Zuid-Frankrijk.’’

Ik dacht aan de voorpagina van deze krant, van afgelopen maandag. Aan die foto van een enorm plastic opblaasbad in een betegelde voortuin.

Ik weet het niet zeker maar ik denk dat het iedere twee dagen opnieuw wordt bijgevuld. Ik vermoed namelijk dat er heel veel vliegen in verzuipen en dat het badwater al gauw laf lauwwarm wordt.

We wonen inderdaad in Zuid-Frankrijk en we kunnen er niet mee omgaan. ,,Aan de ene kant schaam ik me diep’’, zei de eigenaar van een 5 meter groot opblaasbad deze week in de Volkskrant. Maar de kleinkinderen willen nu eenmaal graag zwemmen in 17.000 liter drinkwater.

,,Je denkt wel, is het nog ethisch verantwoord?’’, bekende een andere badbezitter. Boeren in zijn omgeving kregen een beregeningsverbod maar ja, voor 50 euro en 94 cent heb je al een Family Lounge Pool, waar je met de tuinslang 770 liter in kunt pompen. Vandaag besteld, morgen bezorgd.

De kwaliteit van het bad is erg slecht, klaagt Tim uit Goirle. ,,Een keer vol blazen en vullen en na vier uur kon ik opnieuw beginnen.’’ Maar ja, het is warm en je wilt wat en volgens Peer Ulijn van het NOS-journaal kunnen we ook al niet meer slapen. ,,Woelen in je bed, laken weg, laken terug…’’, zei Peer sonoor. De ultieme remedie? ,,Je vooral niet druk maken. Het wordt vanzelf weer kerstmis.’’

Peer, Peer, Peer, dacht ik. Laten we ons voor de verandering nou wel eens druk maken. Te beginnen over zwembadjes, en energieslurpende airconditioners. En daarna over ons Nederlandse waterbeheer. Ik kan niet wachten. Alle hens aan dek.

jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie