Zweedse drugssmokkelaars ‘bedreigd en erin geluisd’

De Zweedse drugssmokkelaars zijn voorafgaand aan de drugsvlucht tussen Zweden en Drachten bedreigd door een bekende crimineel van een oude Zweedse bende.

Dat stelde de piloot van de Zweedse drugsvlucht deze week in de rechtbank van Lund, bij Malmö in Zuid-Zweden. Hij zegt dat hij niet wist dat ze drugs gingen halen in Nederland. Hij is bedreigd door de leider van Lidingöligan, een Zweedse bende die in de jaren negentig kunst en luxe auto’s en sieraden stal in en rondom de Zweedse hoofdstad Stockholm.

De bendeleider is bekend bij de politie, is verhoord, maar geldt niet als verdachte in deze smokkelzaak omdat bewijs ontbrak. Drie andere verdachten, waaronder de piloot, hoorden deze week een celstraf van acht jaar tegen zich geëist worden. Op maandag 28 oktober is de uitspraak.

Lees hier de longread ‘Toevalstreffer’

In een interactieve longread die de Leeuwarder Courant van de mislukte vlucht heeft gemaakt staat gedetailleerd beschreven hoe Zweedse drugskoeriers hun vlucht naar Nederland voorbereiden, uitvoeren en tegen de lamp te lopen, omdat Nederlandse rechercheurs in de bosjes liggen om een ander vliegtuig te observeren.

Wanneer de verdachten wegvliegen seint de Nederlandse politie hun Zweedse collega’s in en worden de smokkelaars in Zweden op heterdaad betrapt.

Nieuws

Meest gelezen

menu