Zuidenwind, warme lucht en zon zorgen voor grote kans op warmterecords

Foto ter illustratie. Foto: Remko de Waal

De combinatie van een zuidenwind die zeer warme lucht naar ons land blaast terwijl de zon flink schijnt zorgt woensdag voor weerrecords in het oosten en zuidoosten. Plaatselijk wordt 30 graden verwacht. Nog voor het middaguur bereikt de temperatuur landinwaarts al zomerse waarden van rond 25 graden, verwacht Weeronline.

Woensdagmiddag wordt het in het binnenland 27 tot 29 graden en vooral in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente wordt lokaal 30 graden verwacht. Door een opstekende westenwind is het in de kustprovincies met 22-26 graden een stuk koeler.

Warmterecord

Het warmterecord voor 18 mei in De Bilt staat op 26,3 graden en stamt uit 1925. Het landelijk warmterecord is nog ouder en is in handen van Maastricht (27,9 graden, 1918). De kans is groot dat beide stokoude records worden verbroken. De datumwarmterecords van 19 mei zijn van 1953 en staan op 27,4 graden in De Bilt en 30,4 graden over het hele land (Enschede). Volgens Weeronline is de kans dat deze verbroken worden klein, maar niet uitgesloten.

Koeler in het weekend

Ook vrijdag is grote kans op regen- en onweersbuien. Met temperaturen tussen de en 27 graden (in Limburg) is het ook dan nog altijd behoorlijk warm. Vanaf het weekend wordt het een stuk koeler met maxima tussen 17 en 22 graden. Dit zijn normale temperaturen voor eind mei.

Nieuws

menu