ZuidoostZorg dringt aan op gebruik mondkapjes

Een verpleegkundige met mondkapje. FOTO PIXABAY

Medewerkers van ouderenzorgkoepel ZuidOostZorg worden vanaf vrijdag dringend verzocht een niet-medisch mondkapje te dragen, als ze binnen anderhalve meter van cliënten moeten werken.

ZuidOostZorg meldt dit te doen om besmettingen bij cliënten te voorkomen. De ouderenzorgverlener met een hoofdkantoor in Drachten en tien locaties in het oosten van Friesland gaat hiermee verder dan de richtlijnen van het RIVM en de adviezen van GGD Fryslân.

,,In andere sectoren, zoals het openbaar vervoer, zijn mondkapjes al langer gebruikelijk. In de zorgsector niet. Dat kunnen wij moeilijk uitleggen aan familie van onze cliënten”, licht woordvoerder Dirk Jan Veenstra toe. Recente besmettingen van medewerkers in verpleeghuizen van ZuidOostZorg, in Ikenhiem in Beetsterzwaag en in Rispinge in Drachten, hadden tot onrust geleid.

Verspreiding virus tegengaan

Niet-medische mondkapjes beschermen volgens deskundigen niet tegen het coronavirus, maar helpen wel tegen verspreiding van het virus. Volgens Veenstra kan het bij ZuidOostZorg bij uitzondering voorkomen dat medewerkers met lichte klachten al worden ingezet, terwijl ze nog wachten op een testuitslag. ,,Het uitgangspunt is thuisblijven als je klachten hebt, maar als iedereen thuisblijft kan de bezetting in gevaar komen, en de basiszorg moeten we gewoon leveren. Onze planners zijn echt kneiterdruk.”

Volgens woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân besluiten instellingen zelf over hun maatregelen. ,,In oranje gebieden kan het gebruik van mondkapjes aan de orde komen, dat is in Friesland nog niet het geval”, zegt hij. ,,Ons advies blijft: bij milde klachten laat je je testen en ga je niet aan het werk.”

'Onze planners zijn echt kneiterdruk'

Sinds een week duikt het coronavirus weer vaker op in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Een tiental bewoners heeft de afgelopen week positief getest. Deze kwetsbare groep heeft de volle aandacht van de GGD, zegt De Jong. Er wordt extra veel getest en de eerste besmette bewoners zijn alweer geïsoleerd of naar het Corona Centrum in Heerenveen overgebracht.

Nieuws

Meest gelezen