ZuidOostZorg bereidt zich voor op zwartste scenario en vraagt familieleden en naasten van cliënten om bij te springen

Mevrouw Van Dijen spreekt via een beamer met haar dochter, afgelopen november in De Waadwente.

Mevrouw Van Dijen spreekt via een beamer met haar dochter, afgelopen november in De Waadwente. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Ouderenzorgkoepel ZuidOostZorg vraagt naasten van cliënten en vrijwilligers of zij kunnen helpen in de zorgverlening. Ze willen inzet achter de hand hebben als nog meer personeel uitvalt.

Dat laat woordvoerder Dirk-Jan Veenstra weten. Het gaat volgens hem puur om voorbereiding op een mogelijke derde golf. ,,We kunnen de planning nog rond krijgen, maar het wordt echt heel erg krap.”

De verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en de gehandicaptenzorg bereiden zich voor op het zwartste scenario, meldt Veenstra. Het Regionaal Orgaan Niet Acute Zorg bekijkt maandagmiddag wat voor stappen deze sector in Friesland moet nemen.

ZuidOostZorg wacht dat niet af en heeft vrijdag zo’n duizend familieleden en andere naasten van cliënten en vrijwilligers aangeschreven of ze kunnen bijspringen als de nood hoog wordt. ,,Bijvoorbeeld om koffie of thee te schenken, aanwezig te zijn op de huiskamer of om bezoekers te instrueren bij het beschermd kleden bij quarantaine-sluizen.”

Via de campagne Extra Handen voor de Zorg wordt er in Friesland al flink gezocht naar helpende handjes, met of zonder diploma. ,,Dat klopt, maar wij maken hiervoor liever gebruik van bekende gezichten voor de bewoners”, zegt Veenstra. Voor het invullen van gaten in de roosters met gediplomeerde verzorgenden vangt ZuidOostZorg bot bij het platform. RONAZ-secretaris Paulien van der Meulen bevestigt dat gediplomeerde krachten erg schaars zijn.

In de loop van komende week krijgen de thuiszorg-cliënten van ZuidOostZorg een brief. Daarin zal onder meer staan dat de cliënten er rekening mee moeten houden dat ze mogelijk tijdelijk minder hulp krijgen en dat ze daar deels zelf in moeten voorzien, kondigt Veenstra aan.

ZuidOostZorg kampt momenteel met twee locaties met besmettingen onder bewoners en medewerkers. Het betreft De Waadwente in Dokkum en Nei Bertilla in Drachten. Van de andere elf locaties zijn op dit moment negen gevrijwaard van besmette bewoners. ,,We staan op het punt om medewerkers van locaties zonder besmettingen over te plaatsen, om de bezetting rond te krijgen.”