Zowat iedere week neemt de Friese politie honderden kilo's vuurwerk in beslag: 'We zetten fiks in op de aanpak van vuurwerk'

Zwaar vuurwerk houdt mensen uit de slaap. Foto: Lex van Lieshout

De politie in Friesland doet de laatste weken de ene na de andere vuurwerkvangst. Honderden kilo’s tegelijk worden er in beslag genomen.

De laatste klapper maakte de politie in Leeuwarden. Dinsdagmiddag werd er 600 kilo afgekeurd vuurwerk in beslag genomen . De eigenaar was een 29-jarige vuurwerkverkoper, hij is aangehouden. De man verkocht professioneel vuurwerk en consumentenvuurwerk, terwijl dat verboden is.

Het vuurwerk was afgekeurd en dat kan meerdere oorzaken hebben, legt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer uit. Vuurwerk wordt ter keuring aangeboden bij de de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van de overheid. Het vuurwerk van de Leeuwarder is daarbij afgekeurd. ,,Daar kunnen verschillende redenen voor zijn’’, aldus Zinsmeyer. ,,Het kan zijn instabiel zijn qua samenstelling, het kan omvallen bij afsteken, kortom: het komt niet door de keuring.’’

,,Na afkeuring moet de importeur er voor zorgen dat dit vuurwerk wordt vernietigd. Dat gebeurt niet altijd, waardoor er soms partijen afgekeurd vuurwerk in de handel terecht komen. We zouden het niet tegen mogen komen, maar het gebeurt wel. Dat is hier ook het geval.’’

Meer successen

De Leeuwarder partij vuurwerk is niet het enige dat de politie in beslag heeft genomen. Bij een grote actie in de gemeente Waadhoeke werd op 24 november zo’n 380 kilo vuurwerk in beslag genomen. Ook zijn drie mannen en een jongen aangehouden en trof de politie tienduizenden euro’s contant geld, drugs en een vermoedelijk gestolen landbouwvoertuig aan.

Een dag eerder communiceerde de politie nog dat een minderjarige jongen in Heerenveen de week ervoor was aangehouden nadat agenten op zijn slaapkamer 720 nitraten en 9 zogenoemde cobra’s type 6 vonden - een levensgevaarlijke cocktail.

Op 3 december trad de politie stevig op in Leeuwarden en Dokkum . In Leeuwarden trof de politie een auto met daarin wel 200 kilo vuurwerk aan. De auto zat afgeladen vol met professioneel vuurwerk, dat bestemd was voor de verkoop. Een 31-jarige man is daarbij opgepakt.

In Dokkum werd ook ruim 200 kilo vuurwerk gevonden, in een woning. Het ging om professioneel- en consumentenvuurwerk. Een 28-jarige Dokkumer is toen aangehouden.

 

‘Niet vooruitlopen’

De politie kan nog niet zeggen of er meer vuurwerk in beslag wordt genomen dan in voorgaande jaren. ,,Ik snap dat je dat vraagt, we hebben de laatste weken immers een paar grote successen geboekt, vooral in Friesland’’, weet ook Zinsmeyer. ,,Of het meer is dan andere jaren, daar willen we nu nog niet op vooruitlopen. Wel is het zo dat we als politie fiks inzetten op de aanpak van vuurwerk, vanwege het gevaar dat het veroorzaakt. In januari was natuurlijk al bekend dat er een gedeeltelijk vuurwerkverbod zou komen, een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Uiteraard hebben wij daar in onze inzet rekening mee gehouden.’’

Vuurwerkbarometer

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie (OM) al wel dat er tot eind november landelijk al 44.284 kilo illegaal vuurwerk is afgepakt . Dat is bijna 10.000 kilo meer dan vorig jaar om dezelfde tijd. De politie let dit jaar extra scherp op de handel in illegaal vuurwerk, mede vanwege het landelijke vuurwerkverbod dat is afgekondigd vanwege de coronacrisis.

Zo worden sociale mediakanalen voortdurend in de gaten gehouden. Ook advertenties op Marktplaats worden doorzocht, terwijl er met name in de grensstreek meer steekproefsgewijze controles dan anders worden gehouden. De politie heeft daar extra capaciteit voor. Het OM houdt in een vuurwerkbarometer bij hoeveel er in beslag is genomen.

Nieuws

Meest gelezen