Zoveel nieuwe woningen zijn er in jouw gemeente ontstaan uit kantoren en winkels

In het voormalige Aegon-pand zijn vorig jaar verbouwd 500 studentenappartementen gerealiseerd. Foto: Niels Westra

Bijna de helft van de nieuwe woningen in Leeuwarden is vorig jaar gerealiseerd in voormalige kantoren, scholen, winkels en kerken. In totaal kwamen er in Friesland 745 woningen bij door transformatie.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de gemeente Leeuwarden werden veruit de meeste woningen door transformatie gerealiseerd: 610. Verreweg het grootste deel daarvan kwam op het conto van Markt058, in het voormalige Aegongebouw . Daar werden vorig jaar 500 gemeubileerde appartementen voor studenten gebouwd. Het gaat om 48,1 procent van het totaalaantal nieuwe woningen in de gemeente.

Leeuwarden is ook landelijk gezien een topper met woningbouw in bestaande panden. Op de stedenlijst bezet de Friese hoofdstad de vierde plek. Alleen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag liggen de aantallen hoger.

In de meeste Friese gemeenten zijn vorig jaar slechts enkele woningen ontstaan door transformatie. In Heerenveen (20), Noardeast-Fryslân (20) en Súdwest-Fryslân (25) lagen de aantallen wat hoger.

Landelijk gezien zijn er vorig jaar 12.500 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen. De helft daarvan is gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. De getransformeerde woningen vormen bijna 13 procent van de totale nieuwbouw.

Klein

De woningen die voortkomen uit transformaties zijn doorgaans klein. Ongeveer de helft had vorig jaar een oppervlakte van 15 tot 50 vierkante meter. 28 procent had een oppervlakte tot 75 vierkante meter.

Huur

Liefst 84 procent van het totaalaantal woningtransformaties betrof een huurwoning. ,,De meeste huurwoningen zijn in het bezit van verhuurders anders dan woningcorporaties, zoals bedrijven of institutionele beleggers'', aldus het CBS.

Nieuws

menu