Zorgverzekeraars teren verder in op reserves: De Friesland en Zilveren Kruis beperken premiestijging

De basisverzekering van De Friesland wordt net als die van fusiepartner Zilveren Kruis volgend jaar 3 euro per maand duurder. De zorgverzekeraars beperken de premiestijging door in te teren op de reserves.

Zorgverzekeraars bereid tot noodsteun aan ziekenhuizen in 2021

Zorgverzekeraars bereid tot noodsteun aan ziekenhuizen in 2021 ANP

De zorgverzekeraars moesten uiterlijk donderdag hun nieuwe maandelijkse premie voor volgend jaar bekend maken. Bij alle andere zorgverzekeraars gaat de premie van de basispolis meer omhoog dan bij De Friesland en Zilveren Kruis. Variërend van 7 euro en 8,65 euro bij grote zorgverzekeraars als Menzis en CZ, tot meer dan tien euro.

De premie van De Friesland was naar verhouding wat duurder, en kost volgend jaar 128,45 euro. Sinds vorig jaar loopt die premie gelijk op met Zilveren Kruis. ,,We gaan uit van dezelfde modelpolis, maar dat betekent niet dat we elk jaar op dezelfde premie uitkomen”, verklaart woordvoerder Rob Propsma van De Friesland. De prijs van een basisverzekering ontloopt elkaar nog weinig bij de grote verzekeraars, van die groep zit VGZ met een tarief van 124,45 euro het laagst.

Lees ook [Gezondheid&co] Zorgpremie 2021. Dit betaal je voor een zorgverzekering

Coronacrisis

De verruiming van vergoedingen in de basisverzekering en stijgende loonkosten in de zorg maken een verhoging nodig, meldt De Friesland. De coronacrisis heeft voor volgend jaar geen rechtstreekse invloed op de premie, zegt Propsma. ,,We hebben geld overgehouden van zorg die niet is verleend, dat gebruiken we om zorgaanbieders te helpen goed door de crisis te komen.” Dit doen de andere zorgverzekeraars ook, zo is afgesproken.

De financiële gevolgen van de tweede golf zijn voor de zorg nog niet bekend. In elk geval kunnen verzekerden van De Friesland in 2021 bij alle ziekenhuizen in Nederland terecht, zegt Propsma. ,,De contractbesprekingen kunnen door corona lang duren, maar daar willen we onze verzekerden niet de dupe van laten worden.” In Friesland hoeft de zorgverzekeraar alleen te onderhandelen met MCL (Leeuwarden) en Nij Smellinghe (Drachten). Met Tjongerschans (Heerenveen) en Antonius (Sneek) liggen meerjarenovereenkomsten.

260 miljoen uit reserves

De Friesland zag vorig jaar nog af van een premieverhoging, na een premiestijging van 8,50 euro voor 2019. Sinds eind 2014 wendt De Friesland de reserves aan om premiestijgingen te dempen. Dit keer wordt er zo’n 13,5 miljoen euro uit de ‘spaarpot’ gehaald. In totaal is er nu in zeven jaar tijd ruim 260 miljoen euro op de reserves ingeteerd.

Ook andere zorgverzekeraars doen massaal een greep uit het eigen vermogen om de stijging van de zorgpremie te beperken. Menzis spreekt hier bijvoorbeeld 118 miljoen euro voor aan, Achmea-onderdeel Zilveren Kruis ruim 100 miljoen euro en de andere Achmea-merken Interpolis, ProLife en FBTO samen 6,5 miljoen euro.

Bijna alle zorgverzekeraars wachtten tot kort voor de deadline met het prijsgeven van hun nieuwe premie. De Schiedamse verzekeraar DSW is een uitzondering. Die kondigde eind september al aan de premie met 6,50 te verhogen. Het kabinet had met Prinsjesdag een verhoging van vijf euro voorspeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zorgverzekering
Zorg