Zorgverleners krijgen voorrang op drie testlocaties van GGD Fryslân

Een zorgmedewerker wordt getest op het coronavirus. FOTO NIELS WESTRA

Zorgverleners met verkoudheidsklachten krijgen op de drie testlocaties van GGD Fryslân voorrang voor een test. Voor deze doelgroep is de testruimte gereserveerd in Leeuwarden, Drachten en IJlst.

Voor de voortgang van het werk in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is dit van groot belang, bericht GGD Fryslân. Door de wachttijden die momenteel kunnen oplopen tot vier dagen tussen afspraak en uitslag dreigt de zorg in de knel te komen.

De zorg en GGD Fryslân onderzoeken of er eventueel testfaciliteiten op locatie kunnen komen. Ziekenhuizen en sommige andere zorginstellingen hebben al langer hun eigen testvoorzieningen. ,,Zorgmedewerkers zijn hard nodig, dan is het niet handig als je bij klachten vier dagen moet wachten of je weer aan het werk kan”, licht woordvoerder Marcel de Jong toe. ,,Die sector staat al maanden onder druk.”

GGD Fryslân verwacht dagelijks zo’n 80 tot 90 zorgmedewerkers op de testlocaties. Met het voorrang verlenen wordt volgens De Jong voldaan aan de wens van premier Mark Rutte en in lijn met een aangenomen motie in de Tweede Kamer.

Nieuws

Meest gelezen