Zorgkolos Alliade plaatst zorg weer boven ondernemerschap

Het hoofdkantoor van Zorggroep Alliade, nabij het station van Heerenveen. FOTO ANP

Zorggroep Alliade richt zich weer primair op zorg. De structuur van dertien afzonderlijke BV’s en stichtingen is losgelaten en zoveel mogelijk gebundeld in één rechtspersoon: de stichting Alliade.

Dat heeft de Heerenveense zorgkolos met vele duizenden medewerkers en cliënten donderdag naar buiten gebracht. In dat bericht zegt interim-bestuurder Vincent Maas dat in de nieuwe structuur meer de nadruk gelegd kan worden op de primaire taak: zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen.

,,De strategie van Alliade stond de afgelopen jaren in het teken van ondernemerschap en het zoeken naar nieuwe verdienmodellen in de zorg”, meldt Maas over de reden van de juridische structuurwijziging. De ontvlechting was een dringend advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die vorig jaar maart oordeelde dat de bedrijfsvoering tussen 2008 en 2014 onvoldoende beheerst en integer was.

Ontvlechting maakt rouleren personeel makkelijker

Door de ontvlechting kan personeel intern eenvoudiger rouleren binnen de verschillende onderdelen van Alliade. Voorheen moesten daar nieuwe contracten of detacheringsovereenkomsten voor worden gesloten. De namen van de zorginstellingen blijven wel intact, zoals Talant (voor mensen met een verstandelijke beperking), Meriant (voor ouderen) en Reik (voor licht verstandelijk beperkten). Alleen OuderenPsychiatrie Friesland blijft als zelfstandig rechtspersoon bestaan.

Vorig jaar zijn de twee thuiszorgbedrijven Zorgkompas Noord en Zorgkompas Midden van de hand gedaan. Voor 1 juni wordt er ook afscheid genomen van de zeven supermarkten van Support&Co buiten Friesland, waar mensen met een beperking werken, zo licht woordvoerder Rogier Verhagen toe. In mei kondigde interim-bestuurder Maas al een wijziging van de bedrijfscultuur aan, met meer ruimte voor tegenspraak. Zijn aanblijven is verlengd tot eind dit jaar.

Lees ook: Inspectie heeft weer vertrouwen in Alliade

Nieuws

menu