Zorggroep Alliade investeert weer in opleiden van zijn medewerkers

De Wissel in Beetsterzwaag is een van de ongeveer vierhonderd locaties van Alliade in Friesland. ARCHIEFFOTO JILMER POSTMA

Zorggroep Alliade investeert de komende jaren in het opleiden van zijn ruim 6000 medewerkers, voor wie ontwikkelingsplannen worden opgesteld.

Investeren in opleidingen was de afgelopen jaren blijven liggen. ,,Het is een mega-operatie, maar daar zit onze energie nu in”, zegt Elze Vonk, lid van de raad van bestuur, vandaag in een interview in Sneon & Snein.

Alliade lag sinds 2016 ruim drie jaar onder het vergrootglas van de inspectie. De Friese aanbieder van ouderen- en gehandicaptenzorg stond model voor de zorgcowboys-problematiek: handige zakenmannen die dikke winsten maken in de zorg.

De inspectie stelde bij Alliade vast dat er niet altijd vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid werd gehandeld. Er was een gebrek aan integere en beheerste bedrijfsvoering en risico op belangenverstrengeling. Mede naar aanleiding van deze onderzoeken zijn de Tweede en Eerste Kamer bezig met het aanpassen van wetgeving tegen ongewenste neveneffecten van marktwerking in de zorg.

Lees ook [PREMIUM] Schoon schip bij Alliade: 'We gaan ons weer focussen op waarvoor we zijn'

Rustiger vaarwater

Sinds bijna anderhalf jaar staat Alliade niet meer onder toezicht. Volgens Maas is er inmiddels schoon schip gemaakt en is Alliade in rustiger vaarwater terechtgekomen. Vonk: ,,Wat ik aantrof, was een organisatie die overduidelijk tot stilstand was gekomen, ontredderd. Ook door alle aandacht van buitenaf. Er was onvoldoende sturing. Dat zijn we aan het herstellen.”

De zorgorganisaties die onder Alliade hingen, zijn op last van de inspectie en de Tweede Kamer administratief gefuseerd. De zorgreus met een hoofdkantoor in Heerenveen is zich volledig op Friesland gaan richten en stoot alle onderdelen buiten de provincie af. Zo zijn de thuiszorgpoot Zorgkompas en enkele Superrr’s – waar gehandicapten als dagbesteding in een supermarkt werken – afgestoten. Eind oktober is Driever’s Dale in Winschoten, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, van de hand gedaan.

Alliade houdt zeven onderdelen over, zoals Talant (verstandelijk gehandicapten), Meriant (ouderen) en Reik (jongeren met verstandelijke beperking). Vonk: ,,In de nieuwe kernwaarden staat nabij voorop.”

Nieuws

menu