Dirk en Joke zien dat buurman Siebe fraudeert met zorggeld en een uitkering. De instanties ook. En toch kan niemand het stoppen

Dirk en Joke weten zeker dat hun buurman Siebe fraudeert met zorggeld en een uitkering. Ook de instanties weten dit, maar kunnen de man niet stoppen. Gevallen als deze kosten de schatkist jaarlijks gauw een miljoen euro, en mogelijk meer.

Dirk en Joke melden over hun buurman bij zorgkantoor Friesland. Die constateert dat hij fraudeert. De buurman is niet blij met hun 'geklik' bij de instanties

Dirk en Joke melden over hun buurman bij zorgkantoor Friesland. Die constateert dat hij fraudeert. De buurman is niet blij met hun 'geklik' bij de instanties Illustratie: Gerco van Beek

Dirk en Joke keken op de vroege avond van 6 juli 2022 vanuit hun tuinkamer in een Fries dorp naar buiten. Het regende. Ze zagen een gele shovel die donkergrijze, glimmende pakken kuilvoer van een platte kar pakte en ze opstapelde op de kuilbult achter de oude boerderij waar ze op uitkijken.

De shovel stapelde de kuilpakken netjes op de bult die er al stond, twee pakken per keer. Maar toen hij het vijfde en het zesde pak van de kar had gepakt, bleef hij stilstaan, minutenlang.

Dirk en Joke, keken elkaar gespannen aan. Ze vermoedden dat de chauffeur gebeld werd. Ze hadden namelijk een zorgfraudemelding gedaan over hun buurman Siebe bij de gemeente en het zorgkantoor, omdat hij een PGB krijgt voor 24-uurs beschikbaarheid van zorg terwijl hij gewoon kan werken. Een week eerder was de hulp van de boerderij - waar Siebe ook regelmatig helpt – boos geweest over het ‘geklik’ van Dirk en Joke en had daarom gedreigd met balen kuil hun uitzicht te belemmeren.

Joke stuurde zichzelf op de avond van het dreigement een appje toen ze lag te tobben in bed. Ze schreef: ‘Boerenhulp dreigt op 28 juni 2022 met balen kuil ons uitzicht te belemmeren’.