Zorgen om boring vanuit oude gaswinningsput Nijega

De Raad van State in Den Haag. FOTO ARCHIEF

Stichting Tsjingas wil dat het Vermilion Energy wordt verboden om met een mobiele boorinstallatie een schuine boring te gaan doen vanuit een oude aardgaswinningsput in het veld bij Nijega.

Tsjingas vroeg donderdag bij de Raad van State een voorlopige voorziening om de schuinboring tegen te houden. Vermilion wil er 10 maart mee beginnen. ,,De put is lek’’, zegt Monique Plantinga van Tsjingas.

Als het zijspoor er eenmaal is kan de lekkage niet meer worden hersteld. Volgens oud-NAM-man Gerrit Wigger gaat het om het probleem dat bij alle oude gaswinningsputten voorkomt. Door de druk ontstaan lekkages waardoor gas en chemicaliën in de bodem komen. Bewoners in de omgeving zijn ook bevreesd voor trillingen en bodemdaling en zelfs een blow-out is mogelijk, zegt Wigger.

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn er geen lekkages en zijn de risico’s acceptabel. Vermilion stelt dat de put nergens onveilig is.

Het concern wil de oude put, waar geen gas meer uit komt, buiten gebruik gaan stellen en afdichten met cement en pluggen. Met een zijspoor in het bovenste gedeelte van de put kan vervolgens geboord gaan worden naar gas in winningsgebied Middelburen. Vermilion verwacht daar op twee locaties nog miljoenen kubieke meters gas te kunnen oppompen.

Het terrein bij de put wordt momenteel gereed gemaakt om de mobiele boorinstallatie te plaatsen. De installatie blijft, als het mag doorgaan, een paar weken staan. Daarna komt de gasproductie op gang. Uitspraak van de voorzieningenrechter over twee weken of eerder.

Nieuws

Meest gelezen